HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép A magyar, aki...

A magyar, aki előre megírta, hogy Hitler elveszti a világháborút

HIRDETÉS

Lajos Iván, a legitimista pécsi történész birodalmak haragját vívta ki, eközben viszont tisztában volt az igazságával magyar miniszter, náci kihallgatótiszt, sőt még az is, aki egy egész ellenkönyvet írt a művéhez. Nevét ennek ellenére ma is alig ismerjük, miközben gondolatai az Egyesült Államoktól Anglián át Franciaországig bejárták a nagyvilágot.

HIRDETÉS

De ki is volt ő? A történész neve lapunkban szerepelt már. Karácsonyi interjúnkban a Hide The Pain Harold mém arcaként elhíresült Arató András beszélt édesapjáról, aki a II. világháború előtt nemzetközi jogászként dolgozott. Arató István berlini ösztöndíjas társaival, Csikós Nagy Bélával és Török Bélával közösen írta meg 1939-ben a Válasz a Szürke Könyvre című kötetet. Munkájukat a berlini Magyar Nemzeti Front adta ki, amelynek ügyvezető elnöke, Szigethy Vilmos már az előszóban sulykolta: a német hivatalos szerveknek nincs közük a megjelenéshez.

Különböző értékű kisállamokról alkudoztak a nagyhatalmak | Magyar Hang

A müncheni egyezmény, a hitleri Németországot regionális hatalomként elismerő kísérletezés hónapok alatt megbukott.

El is kélt a magyarázkodás, hiszen a kötet a németek érdekeinek megfelelően igyekezett cáfolni Lajos Iván nagy port kavaró tézisét, amely szerint ha Németország újabb háborút robbant ki, azt szinte bizonyosan el fogja veszíteni.

Hogy jelenhetett meg ez a könyv és mi lett a tovább sorsa? Mi történt a szerzővel a világháború alatt és utána? Hogyan látja Lajos Iván tevékenységét Murányi Gábor, aki évtizedek óta kutatja a magyar sajtó történetét, és könyvet is írt a történészről? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Magyar Hang március 8-án megjelent 2019/10-es számából!

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,392lájkolóTetszik
2,006követőKövetés
15,269feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek