HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Élet a tao ut...

Élet a tao után: a kulturális államtitkárság kiírta többlettámogatási pályázatát

HIRDETÉS

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közzétette, hogy az előadó-művészeti szervezetek a most bevezetett egyedi támogatási rendszerben huszonkét újabb kategóriában nyújthatnak be támogatási igénylést az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján (www.emet.gov.hu). Mint írják, az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás (tao) 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatásának rendszerét.

HIRDETÉS

Megfogalmazásuk szerint az új modell célja, hogy a magyar előadó-művészeti szféra számára megteremtse a független, sokszínű, minőségi és pozitív alkotói körülményeket. „Jelen támogatási konstrukció keretében ösztönözni kívánjuk az előadó-művészeti szervezetek misszióját a kulturális érétkeink megóvásában, minél szélesebb körű megismertetésében és átörökítésében, valamint az új értékek létrehozásában” – olvasható a közleményben.

Mint azt korábban megírtuk, a független társulatok és a fesztiválok a múlt héten hivatalos tájékoztató levélben értesültek arról, hogy mennyi többlettámogatást ítélt meg számukra a minisztérium. Lapunk kérdésére a Pintér Béla Társulat vezetősége elárulta, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere – a forrás rendelkezésre állása esetén – összesen harmincmillió forint többlettámogatást nyújt a társulatnak, bár levélben hangsúlyozzák, hogy mindez nem minősül pénzügyi kötelezettségvállalásnak és nem támogatói okirat.

További pályázati pénzekkel lehet pótolni a kiesett taó-t | Magyar Hang

A fesztiválok különösen kiszolgáltatott és bizonytalan helyzetbe kerültek épp a nyári szezonkezdet előtt.

„Ez 16 millió forinttal kevesebb, mint a 2018-as jegybevétel után igényelhető tao lett volna. Ebből a többlettámogatásból a társulat az erre az évadra, 2019. június végéig felhalmozódó tartozásainak nagyobb részét tudja fedezni. A most megítélt támogatás már nem vonatkozik a 2019/2020-as évad költségvetésére, azt viszont nem tudjuk, hogy 2020-ban milyen támogatásra számíthatunk” – írták Pintérék.

Megkeresésünkre a Rózsavölgyi Szalon ügyvezető igazgatója, Szentpéteri András elárulta, hogy ők 50 millió forint úgynevezett többlet-támogatásra kaptak ígéretet a kulturális államtitkárság által küldött hivatalos levélben. „A benyújtott kérelem az elmúlt 3 év tao-bevételeinek átlaga alapján ennek az összegnek csaknem a duplája volt a Szalon esetében. A sajtóból már korábban is úgy értesültünk, hogy a minisztérium még további pályázatokat is kiír a kieső tao-forrás pótlására. Ezért mi minden lehetséges pályázaton részt veszünk, hogy valamiképpen hozzájussunk a még hiányzó támogatási összeghez” – mondta el akkor Szentpéteri.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,892lájkolóTetszik
2,413követőKövetés
16,792feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós- és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kilencezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Folyamatosan frissülő cikkünkben követhetik a Kormányinfón elhangzottakat.

BAM