HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Harckocsik, O...

Harckocsik, Orbán és esély az értelmes párbeszédre – noÁr-interjú

HIRDETÉS

Nem maradt reakció nélkül, hogy a soproni Volt Fesztiválon a nagyszínpad kivetítőjén azt az 1989-es rendszerváltás harmincadik évfordulójára készült „reklámfilmet” is vetítették, amelyen olybá tűnik, mintha a szovjet csapatok kizárólag Orbán Viktor beszédének hatására vonultak volna ki Magyarországról. A videó miatt a noÁr néven rappelő Molnár Áron színész lemondta részvételét egy panelbeszélgetésen. Erről, illetve a fesztiválok, a zene, a művészek és a politika kapcsolatáról beszélgettünk.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang július 12-i (2019/28.) számában, pénteken megjelent interjúból!

– Hogyan és miként döntött arról, hogy nem vállalja a soproni szereplést?
– Nagyon vártam ezt a beszélgetést, a civil katalizátorok témáját, amelyet elképesztően fontosnak tartok, ahogy utána a nagy kedvencemet, a társadalomkritikai vonatkozású dalokban is erős Black Eyed Peast is szerettem volna meghallgatni. A feleségem azonban felhívta a figyelmem a videóról szóló cikkre: éjjel volt, 11 után, megpróbáltam mindennek utánajárni, de a felvétel önmagáért beszélt. Egyrészt hihetetlen szomorúság öntött el, másrészt azonnali reakció volt részemről, de úgy vélem, ma így lehet érvényesen reflektálni bármire is.

Volt egyszer egy fesztivál | Magyar Hang

(…)

– Hogyan lehet feloldani azt az ellentmondást, hogy miközben azt mondjuk, a propagandának semmi keresnivalója egy fesztiválon, addig egy fellépő keményen kritizálja a kormányzat politikáját?
– Felületet biztosítani egy olyan, komoly támogatással bíró intézmény pártoskodó kampányának, mint a Terror Háza Múzeum, szerintem luxus. De önmagában bármilyen, pártokhoz köthető propagandának sincs semmi keresnivalója egy fesztiválon. Ahogy annak az előadónak sem, aki direktbe a jobb- vagy baloldalnak kampányol, pártpolitikai alapon sárdobál és pocskondiázik. Viszont egy társadalmi kérdésekre intelligens válaszokkal a zenéjén, szövegén keresztül refl ektáló előadónak – akit az adott fesztivál meghív, így tematikájába illően magáévá tesz, felvállal – igen.

HIRDETÉS

– Ezek szerint fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy különbséget kell tenni a pártpolitizálás és a közügyekkel való foglalkozás között?
– Maximálisan! Ezen dolgozom immár másfél éve. De itt egy friss példa: a napokban kért fel egy független képviselőjelölt, hogy a noÁr formációval vegyünk részt a kampányában, azonban nem volt kérdés, hogy nemet mondunk rá. Nem veszünk részt sem bal, sem jobb, sem független politikai kampányokban, közügyekkel foglalkozunk. A kettő nem ugyanaz!

(…)

Beszélt-e a Volt szervezőivel? Mi a probléma a reklámfilmmel? Bojkottot hirdetett volna egy ehhez hasonló, nem fideszes „reklámfilm” esetében is? Mit szólt a többi fellépő? Voltak, akik nem merték vállalni a véleményüket? Miért? Mennyire politizáljon a zene és a művésztársadalom? Lehet-e összetett szövegű zenékkel tömegekre hatni? A válaszokat keresse a teljes interjúban, a Magyar Hang július 12-én megjelenő számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/28. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,378lájkolóTetszik
2,272követőKövetés
16,112feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az ostromló – Magyar Hang-ajánló

Karácsony Gergely-, noÁr- és Tóth Krisztina-interjú. Élet falun. Elveszti-e Pécset a Fidesz? Péntektől keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kell-e nekünk a Libra?

Zuckerbergék legutóbbi újítását nemcsak a szakértők nézik ferde szemmel, hanem azok a képviselők is, akik választóik pénze és személyi adatai miatt aggódnak.