HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Alföldi Róber...

Alföldi Róbert: Bárkiből lehet ellenség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt senki nem tanította meg nekünk, hogyan kell egy demokráciában élni és felelős állampolgárként működni – fogalmazott a Magyar Hangnak Alföldi Róbert. A színész-rendező szerint a hatalomnak önálló, gondolkodó lények helyett szorongó, elveszett emberekre van szüksége, akiket irányítani lehet. Az Ecuadorból nemrég hazatért Alföldi Róberttel a dél-amerikai ország nyitottságáról, az értelmiség felelősségéről, a taotámogatás eltörléséről és a hazaszeretet kisajátításáról beszélgettünk.

Részletek a Magyar Hang július 26-i (2019/30.) számában, pénteken megjelenő interjúból!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

(…)

– A függetlenek kivéreztetésével teljesen eltűnhet a kritika?
– A kultúra és igazán az élet minden területéről el akarják tüntetni a társadalmi reflexiót. De nem csak a kritikát, már a kérdésfelvetéseket is megpróbálják elfojtani, mert az szembenézésre kényszerít. Az a legnagyobb baj, hogy a rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt nem tanították meg nekünk, hogyan kell egy demokráciában és a demokráciával élni, kinek milyen feladatai, lehetőségei vannak. Nem tudjuk, hogyan védjük meg magunkat, milyen valódi és felelős kötelezettségeink és jogaink vannak. Mostanra pedig már eljutottunk odáig, hogy már nincs, ami megvédjen. A szorongó, elveszett emberek igénylik, hogy megmondják nekik, merre menjenek. A hatalomnak ezért sincs szüksége önálló, gondolkodó lényekre. Az oktatásban, a kultúrában egyértelműen minden erre utal.

HIRDETÉS
Kiszolgáltatott szerepbe kerülnek a színházak a tao megszüntetésével | Magyar Hang

(…)

– Néhány éve egy interjúban azt mondta, hogy amíg hagyják dolgozni, itthon marad. Most hogy vélekedik erről?
– Az ember megpróbál megtenni mindent, hogy legyen egzisztenciális tartaléka, amely bizonyos ideig kitart. Nem panaszkodom, de körülöttem nagyon érezhetően szűkül a tér.

Hogyan került Ecuadorba? Milyennek látta az országot? Megvéd-e bármitől ma a gerinc, amikor bármit egy mozdulattal beszántanak? A kulturális élet elfoglalása miért nem kelt már akkora hullámokat, mint az, amikor távoznia kellett a Nemzeti Színház éléről? Mit gondol az MTA elleni harcról? Miért nem mennek ki az emberek az utcára? Számít-e a valóság a kormánynak? Vidnyánszki Attila őt hibáztatta a csökkenő látogatottságért, mi a véleménye erről? Milyen következményei lehetnek a tao megszüntetésének? Elcsendesedtek a korábban kritikus színházak? Milyen következménye lehet annak, hogy a kormánymédia rögtön nekiugrik azoknak, akik nyíltan vállalják ellentétes nézeteiket, véleményüket? A válaszokat keresse a Magyar Hang július 26-án megjelenő 2019/30. számában!

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

39,016lájkolóTetszik
3,657követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Most mi lesz? – Magyar Hang-ajánló

Riport Cserdiből. Interjú Ónodi Eszterrel, Brenner Kolomannal. Indiai fejők Bicskén. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek