Válságos helyzetbe került a Fesztiválzenekar: lemondott az igazgató, programok maradnak el

Válságos helyzetbe került a Fesztiválzenekar: lemondott az igazgató, programok maradnak el

Fotó: Facebook/Budapesti Fesztiválzenekar

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszorításokra kényszerül Magyarország egyik legismertebb komolyzenei együttese, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). Hétfői közleményükben arról írtak, hogy a „megszűnt taót kompenzálni hivatott többlettámogatásból 200 millió forintban részesülnek”, amely kevesebb mint a fele az eddig a taóból befolyt összegnek. 

Mivel a BFZ a kompenzációban bízva, az előző évek átlagát alapul véve készítette el következő évadterveit, most csak úgy tudja stabil működését biztosítani, hogy azokból számos projektet elhagy. Jövő évtől szünetelnek az operaprodukciók, elmarad egy négyéves együttműködés a genfi operaházzal, és egy a Balti államokba tervezett turné is. A hazai közösségi programok közül szintén szünetelnek a zenekar partneriskoláit szolgáló Hangszerkóstolók, a Lásd, amit hallasz! filmverseny, a BFZ bekopog! program, a templomi koncertek, az idősotthonokba szervezett kamarakoncertek és a kisgyermekeknek létrehozott Zenevár koncertek is.

A Fesztiválzenekar

ügyvezető igazgatója, Martin Hoffmann a tervezés stabil anyagi

hátterének hiánya miatt lemondott, utódját keresi a zenekar

kuratóriuma. A BFZ stábját is szűkíti, számos munkatársától

kényszerül megválni.

A közleményben hangsúlyozzák, bíznak benne, hogy az előző évek támogatásának helyreállítása a jövőben lehetővé teszi a 2020 januárjától szünetelő sorozatok folytatását, különös tekintettel a rendkívül népszerű ingyenes közösségi és ifjúsági programokra.