HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Nádasdy Ádám:...

Nádasdy Ádám: A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Örültem Karácsony Gergely megválasztásának, Tarlós István nekem csalódást okozott – többek között erről beszélt lapunknak Nádasdy Ádám költő-nyelvész. Tavaly jelent meg Jól láthatóan lógok itt című verseskötete, illetve a Bánk bán prózai fordítása is, de beszélt nekünk a gyomorrákból való gyógyulásról, a Fidesz hatalomoldaliságáról és arról is, hányas osztályzatot kapott a verseire Térey Jánostól.

Részletek a Magyar Hang január 17-i (2020/3.) számában megjelenő interjúból!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

(…)

– Nyugat-Európában nyitottabb a jobboldal, még Boris Johnson is. Mi lehet ennek az oka?
– A jobboldal, igen. De várjon, várjon, itt mit nevez jobboldalnak? A Fideszt? Ezt nem mondhatja komolyan! A jobboldal az az Osztrák Néppárt, esetleg a CDU, a CSU. Nézze csak meg az újságjaikat. Hol lát itt ilyeneket? A Fidesznek csak hecclapjai vannak. Ott a Daily Telegraph, az egy jobboldali újság.

HIRDETÉS

– Milyen oldali akkor a Fidesz?
– Hatalomoldali. Aki betársul hozzájuk, azt megjutalmazzák, aki meg nem, azt igyekeznek mellőzni. Markáns ideológiát nem látok a kormányoldal esetében.

Litkai Gergely: Sajnálom, hogy Orbán ennyi rossz döntést hoz | Magyar Hang

– Valamilyen kormányzati támadás, nehéz helyzetbe került kulturális intézmény mindig akad, és ön szinte mindig kapcsolódhat is hozzájuk. Így volt a CEU-ügy, az MTA elleni offenzíva esetében, és most a színházak is személyesen közel állnak önhöz. Mire számít? Ez fog még folytatódni?
– Valahogy nem látom magam előtt, hogy valaki azt mondaná az Örkény Színháznak, hogy holnaptól ezt a darabot ne játssza, és akkor így is lesz. Amilyet láttam Kádár alatt. Itt még nem tartunk. Hogy az egész afelé mozog-e? Azt gondolom, igen, de ahhoz még sok mindennek történnie kell.

– Elkeserítik ezek az ügyek? Vagy inkább harcra, kiállásra késztetik?
– Elkeserítenek inkább. Öreg is vagyok, fáradt. Arra gondolok, hogy te jézusmária, ezt már egyszer csináltuk! Saját kárán tanul a buta, van egy ilyen mondás. Úgy látszik, ez esetben is igaz.

HIRDETÉS

(…)

Miért beszélt arról tavaly nyáron, hogy nem tatja magát LMBTQ-nak? Hogyan emlékszik a szüleire, Nádasdy Kálmánra és Birkás Lilianra? Mennyire lehet könnyen beszélni a halálról? Hányas pontszámot adott Térey János a verseire? Miért érezte úgy, hogy prózai újrafordítást követel a Bánk bán? Nem arról szól a történet valójában, hogy az idegenek elnyomását nem szenvedhetjük, a magyarokét viszont már nem bánjuk? Ezek is kiderülnek a Nádasdy Ádámmal készült interjúnkból.

A teljes interjút keresse a Magyar Hang január 17-én megjelenő 2020/3. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/3. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,889lájkolóTetszik
3,603követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek