HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Nádasdy Ádám:...

Nádasdy Ádám: A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Örültem Karácsony Gergely megválasztásának, Tarlós István nekem csalódást okozott – többek között erről beszélt lapunknak Nádasdy Ádám költő-nyelvész. Tavaly jelent meg Jól láthatóan lógok itt című verseskötete, illetve a Bánk bán prózai fordítása is, de beszélt nekünk a gyomorrákból való gyógyulásról, a Fidesz hatalomoldaliságáról és arról is, hányas osztályzatot kapott a verseire Térey Jánostól.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang január 17-i (2020/3.) számában megjelenő interjúból!

(…)

– Nyugat-Európában nyitottabb a jobboldal, még Boris Johnson is. Mi lehet ennek az oka?
– A jobboldal, igen. De várjon, várjon, itt mit nevez jobboldalnak? A Fideszt? Ezt nem mondhatja komolyan! A jobboldal az az Osztrák Néppárt, esetleg a CDU, a CSU. Nézze csak meg az újságjaikat. Hol lát itt ilyeneket? A Fidesznek csak hecclapjai vannak. Ott a Daily Telegraph, az egy jobboldali újság.

HIRDETÉS

– Milyen oldali akkor a Fidesz?
– Hatalomoldali. Aki betársul hozzájuk, azt megjutalmazzák, aki meg nem, azt igyekeznek mellőzni. Markáns ideológiát nem látok a kormányoldal esetében.

Litkai Gergely: Sajnálom, hogy Orbán ennyi rossz döntést hoz | Magyar Hang

– Valamilyen kormányzati támadás, nehéz helyzetbe került kulturális intézmény mindig akad, és ön szinte mindig kapcsolódhat is hozzájuk. Így volt a CEU-ügy, az MTA elleni offenzíva esetében, és most a színházak is személyesen közel állnak önhöz. Mire számít? Ez fog még folytatódni?
– Valahogy nem látom magam előtt, hogy valaki azt mondaná az Örkény Színháznak, hogy holnaptól ezt a darabot ne játssza, és akkor így is lesz. Amilyet láttam Kádár alatt. Itt még nem tartunk. Hogy az egész afelé mozog-e? Azt gondolom, igen, de ahhoz még sok mindennek történnie kell.

– Elkeserítik ezek az ügyek? Vagy inkább harcra, kiállásra késztetik?
– Elkeserítenek inkább. Öreg is vagyok, fáradt. Arra gondolok, hogy te jézusmária, ezt már egyszer csináltuk! Saját kárán tanul a buta, van egy ilyen mondás. Úgy látszik, ez esetben is igaz.

(…)

Miért beszélt arról tavaly nyáron, hogy nem tatja magát LMBTQ-nak? Hogyan emlékszik a szüleire, Nádasdy Kálmánra és Birkás Lilianra? Mennyire lehet könnyen beszélni a halálról? Hányas pontszámot adott Térey János a verseire? Miért érezte úgy, hogy prózai újrafordítást követel a Bánk bán? Nem arról szól a történet valójában, hogy az idegenek elnyomását nem szenvedhetjük, a magyarokét viszont már nem bánjuk? Ezek is kiderülnek a Nádasdy Ádámmal készült interjúnkból.

A teljes interjút keresse a Magyar Hang január 17-én megjelenő 2020/3. számában!

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/3. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.