HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Orbán Viktor ilyen ficánkolós”

Szerző: | 2020. május 22., 06:00 | Kultúra

Verebes István (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ha valakinek fél évszázadnyi sikeres művészi munkával sikerül elérnie, hogy az egymást váltó jobb- és baloldali kormányok egyike sem akarja őt hatalmi pozícióból kompromittálni egy Kossuth-díjjal, arra a művészre érdemes odafigyelni. Főleg akkor, ha a szakma színészként, rendezőként, színházigazgatóként, íróként, sőt televíziós újságíróként is jelentőset alkotóként tartja számon valamennyi műfajban, amelyben tevékenykedett. Verebes István – túl a hetvenen – ma is aktívan dolgozik, legközelebb a békéscsabai Jókai Színházban rendez egy színdarabot, amely a trianoni békeszerződés okozta traumát dolgozza fel.

– De ha azt vesszük, hogy ki voltunk szolgáltatva a Szovjetuniónak, miközben nyugati kölcsönökből éltünk, akkor a lényeget tekintve ma is ez a helyzet: ki vagyunk szolgáltatva a nyugatnak, mert onnan kapjuk a pénzt. Kicsit ficánkolunk, mert Orbán Viktor ilyen ficánkolós, közben pedig kiszolgáltatjuk magunkat újra az oroszoknak – így vélekedett a Magyar Hangnak adott interjújában Verebes István arról, mi változott a rendszerváltás óta.

(…)

A színházrendező mesélt arról is, miért „nem áll ki a barikádra, nem kérdez, nem pofázik”. Majd azt is kifejtette, hogy véleménye szerint sem a személyi, sem a morális szakmai koncepcióját nem látja annak az alternatívának, amely Orbán után képes lenne korrigálni mindazt, amit Orbán beágyazott ebbe a szerkezetbe.

(…)

A színházi világ kapcsán előkerült, hogy a problémákat most „megpróbálják a Fideszre rálőcsölni”, részben jogosan, de ahová mára eljutottunk, az szerinte évtizedek év eredménye. – Negyven éven át kushadt ez a szakma. Eltűrte, hogy a méltóságát, a rangját, az egzisztenciáját, az erkölcsét lerombolják. Ez nem Orbán Viktor műve. Ez a mi szakmai reputációnknak, a helytállásunknak a kudarca – mondta.

Verebes István (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Verebes Istvánnal felidéztük a rendszerváltás időszakát, hogy így képzelte-e az akkori változást. Mesélt a Nyíregyházán töltött évekről, arról, mennyire sikerült megismernie a szabolcsi emberekből álló közönséget. Az édesapjával és a fiával való kapcsolatáról is árult el részleteket, illetve visszaemlékezett arra is, miért szerepelt el egy kereskedelmi televízió egyik műsorában.

A politikai kérdések sem maradtak ki az interjúból. Verebes István elárulta, mit mondott annó Medgyessy Péternek, de beszélt arról is, hogy mi jöhet Orbán Viktor után. Szóba került Karácsony Gergely, a helyettesei és még a Pesti úti idősotthon ügye is. Beszélt a mai színházról, a legendákról, Dragomán György darabjáról és arról, mi az, ami egy színésznek maga az egészségkárosítás.

Verebes István az interjúban mesélt arról is, hogyan élte, éli meg a mostani időszakot Bazitán.

A válaszokat és a teljes, terjedelmes interjút elolvashatja a Magyar Hang május 22-én megjelent 2020/21. számában. Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti!

Címkék: kultúra, Orbán Viktor, Orbán-kormány, színház, Verebes István


HIRDETÉS
Parittya

Parittya

Az oktondi erőfitogtatás nemcsak a hétköznapi muszklibajnokok sajátja. A nagy multinacionális vállalatoké is. Ők a gazdasági élet izompacsirtái. Sosem mutatkoznak pőre valójukban.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest