„Bár soha ne készítettem volna el ezt a filmet”

„Bár soha ne készítettem volna el ezt a filmet”

Jelenet a 20 nap Mariupolban című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Talán én leszek az első rendező ezen a színpadon, aki azt mondja, bárcsak soha ne készítettem volna el ezt a filmet – mondta köszönőbeszédében Misztiszlav Csernov, a 20 nap Mariupolban rendezője. A produkció, amely a legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést kapta, a mariupoli ostromot mutatja be. Magyar felirattal az RTL+ streaming-oldalon lehet megtekinteni.

Csernov beszéde láthatóan a közönségre is nagy hatással volt. Az első felében még helyenként taps szakította félbe, a végére viszont már néma csendben hallgatták a résztvevők a rendezőt.

Ez az első Oscar-díj az ukrán történelem során, ez pedig megtiszteltetés számomra – fogalmazott az alkotó. Hozzátette, mégis azt kell mondja, hogy bárcsak soha ne készítette volna el a filmet. Azt kívánja, bárcsak elcserélhetné ezt a díjat arra, hogy Oroszország sose támadja meg Ukrajnát, soha ne szálljon meg városokat. Azt kívánja, hogy mindazt az elismerést, amit kapott, elcserélhesse arra: Oroszország ne gyilkolja meg tízezrével ukrán honfitársait. Azt szeretné, hogy engedjék szabadon az összes túszt, ahogy az ukrán katonákat is, akik a földjüket védik, és a börtönben lévő civileket szintén. – De nem tudom megváltoztatni a történelmet. Nem tudom megváltoztatni a múltat – fogalmazott Csernov. Azt viszont megtehetik, hogy az igazság napvilágot lásson, és Mariupol lakóit és azokat, akik az életüket adták, soha ne feledjék el. A mozi szerinte emlékeket teremt, az emlékek pedig történelmet írnak. Köszönöm Ukrajnának, Slava Ukraini – zárta beszédét.

Nehéz annál erősebb filmkezdést kitalálni, hogy egy tank egyszer csak ráfordul az operatőrre, aki ettől megijedve menekülni kezd – bekapcsolt kamerával a kezében – írta a filmről Tompos Ádám a tavalyi kedvenceinkről szóló cikkünkben. 

Oscar-díjat kapott idén Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője is, erről itt írtunk korábban.