Gauder Áron filmje kapta a zsűri díját az animációs filmek Oscarján

Gauder Áron filmje kapta a zsűri díját az animációs filmek Oscarján

Kojot négy lelke, Gauder Áron filmje

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gauder Áron filmje, a Kojot négy lelke kapta a zsűri díját az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon szombat este. Buda Flóra Anna rövidfilmje, a Cannes-ból is Arany Pálmával hazatérő 27 szintén kiemelkedően szerepelt, a legjobb rövidfilmes zenének járó elismeréssel térhet haza. A Contrechamp zsűri díját ugyancsak egy magyar koprodukciónak (Tomi, Polli és a Ház Szelleme) ítélték. Az animációs filmek Oscarjának tekintett fesztiválon tavaly is jól szerepelt Magyarország, akkor Turai Balázs Amok című rendezése kapta a legjobb rövidfilmnek járó díjat.

A 27 azok után nyerte el Cannes-ban az Arany Pálmát, hogy itthon háromszor utasították vissza a támogatását, így részben francia filmként kellett elkészíteni. Buda Flóra Anna nem először kapott rangos elismerést, korábban a Berlinalén ítélték meg az Entropiának a Teddy-díjat. A 27 megkapta nemrég a legjobb animációs rövidfilmnek járó díjat a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválon is.

A 27 zenéjét, amelyet péntek este Annecyban díjaztak, Mákó Rozi és Mákó Mári duója, a COMMITTEE szerezte. Az elismerést Buda Flóra Anna vette át a fesztiválon. „ A 27 cannes-i premierje óta nagyon sokan mondták nekem, hogy mennyire fantasztikus a film zenéje” – mondta el a rendező az MTI-nek. Hozzátette, először a formáció friss albumáról választott ki két dalt a rövidfilmhez, majd kapott egy korábbi improvizációs felvételt, amely szintén nagyon illett a 27-hez.

Buda Flóra Anna rövidfilmjét nemrég mi is láttuk. „Kitolódott a felnőtté válás, a leválás és családalapítás időszaka, ezt pedig vannak, akik belenyugvással, mások aggodalommal figyelik. Buda Flóra filmje az érintettek szemszögéből szól, a változást pedig keserűséggel, bűntudattal vegyes félelemmel fogadja. A 27 látomásos, de még épp közérthető film arról, mennyire frusztráló benne ragadni ebben az állapotban” – írtuk róla a Friss Hús produkcióit beharangozó cikkünkben.

A június 11. és 17. közötti franciaországi filmfesztivál egyik legfontosabb elismerését, a zsűri díját Gauder Áron filmjének ítélték szombat este. (A filmzenének járó elismerést egy nappal korábban adták át a 27-nek.) A Contrechamp versenyben képviselte hazánkat a Kecskemétfilm produkciója, a Jankovics Marcell rendezte Toldi is. Szintén versenyben volt Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta közös animációs sci-fije, a Műanyag égbolt, valamint Filip Posivac cseh rendező munkája, a Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció.

A 27, a Kojot négy lelke, a Műanyag égbolt és a Toldi is láthatóak lesznek a jövő heti Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF).

„A Kojot négy lelkét talán a humora teszi leginkább szerethetővé. Az, ahogy a Kojot próbálja a kántálásban-mormolásban is utánozni az épp világot alkotó Öreg Teremtőt. Az, ahogy Európába érkezve kutyává fokozzák le a rajta jót mulató, túlcivilizálódott lakosok. És még számtalan emlékezetes poén teszi igazán szórakoztatóvá ezt a történetet gyerekek, felnőttek számára egyaránt” – írtuk korábban a Kojot négy lelkéről. A rendezővel, Gauder Áronnal interjút is készítettünk.

Az Annecy-i Fesztivál fődíját, a Kristálydíjat idén Chiara Malta and Sébastien Laudenbach közös gyerekfilmje, a Chicken for Linda! kapta. A 2D-s animációban egy anyát látunk, aki csirkét szeretne főzni a lányának, annak ellenére, hogy azt sem tudja, hogyan lásson hozzá, ráadásul az ország épp sztrájkol. A Chicken For Linda! átvehette a Gan Alapítvány díját is.

A Contrechamp Nagydíjat a Cannes-ban debütáló Robot Dreams kapta. Pablo Berger filmjében egy kutya és egy robot barátságát követhetjük, miközben ők végzetes kirándulást tesznek a tengerpartra. A Contrechamp zsűri díját az említett magyar koprodukció, a Tomi, Polli és a Ház Szelleme vihette haza.

A Paul Grimault Díjat, amely szintén a fesztivál kiemelt elismerése, Tomohisa Taguchi animációja, a The Tunnel to Summer, the Exit of Goodbyes kapta. A közönségdíjat Benoît Chieux rendezésének, a Sirocco and the Kingdom of Air Streams-nek adták át. Annecy város díját Michel Faust filmjének, az Islandnek ítélték meg.

A további díjazottak listája elolvasható a Hollywood Reporter cikkében.