Kiírták a pályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára

Kiírták a pályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára

L. Simon László (Fotó: L. Simon László/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói munkakörének ellátásáról szóló pályázati kiírás jelent meg csütörtökön Magyarország Kormánya hivatalos weboldalán – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

A főigazgatói pályázat beadásának határideje február 5. 17 óra, a munkakör ez év március 6. napjától tölthető be – áll a tárca csütörtöki közleményében. Mint megírtuk, tavaly november 6-án rúgta ki az előző főigazgatót, L. Simon Lászlót, a Fidesz meghatározó kultúrpolitikusát Csák János miniszter. Az L. Simon László menesztéséhez vezető eseménysorozat azzal kezdődött, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese az úgynevezett gyermekvédelmi törvényre hivatkozva törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a 2023-as Nemzetközi Sajtófotó-kiállítás LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozata miatt. A kulturális és innovációs miniszter ekkor felszólította a nemzeti múzeum vezetését arra, biztosítsák, hogy 18 évesnél fiatalabbak ne látogathassák a sajtófotó-kiállítást. L. Simon László erre jelezte, hogy nem tudja jogszerűen végrehajtani a felszólítást, mert egyik látogatótól sem kérhetik el a személyi igazolványt.

L. Simon László munkaviszonya megszüntetésének indoklásában a miniszer kifejtette, hogy „a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”. Ugyanakkor Csák elismerte L. Simon korábbi érdemeit a kulturális területen – többek között az Orbán-kormány 2012-2016 közötti kulturális államtitkáraként – végzett tevékenysége során. L. Simon posztját ideiglenesen addigi helyettese, Hammerstein Judit, a Fidesz-frakció egykori sajtófőnöke vette át megbízott főigazgatóként.