HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Krusovszky Dé...

Krusovszky Dénes: Az olvasás kis túlzással luxustevékenység

HIRDETÉS

Az Akik már nem leszünk sosem című regénnyel zajos sikert arató Krusovszky Dénes kapta szerdán a Libri-közönségdíjat. A szerzőt kötetén túl a Petőfi Irodalmi Múzeum helyzetéről, a Trónok harcáról és Orbán Viktor ízléséről is kérdeztük.

HIRDETÉS

Részlet a Magyar Hang május 17-i 2019/20. számában, pénteken megjelent interjúból!

– Nézi a Trónok harcát?
– Igen, bár kicsit azért bűnös élvezetnek számít nálam. Nem vagyok teljesen meggyőződve róla, hogy tényleg kell-e ez nekem, de úgy jártam vele, mint korábban a Walking Deaddel is. Mindenesetre néha furcsán érzem magam, hogy ilyen sárkányos-kardozós dolgot követek viszonylag önfeledten.

HIRDETÉS
Grecsó Krisztián: Milyen ország ez, milyen élet? | Magyar Hang

(…)

– Igen népszerű a regény, ezt támasztja alá a Libri-közönségdíj is. Vajon kik olvassák? Ugyanaz a középréteg, amelyről a kötet is szól?
– Szerintem igen. Magyarországon és általában a világban erősek a társadalmi egyenlőtlenségek, az olvasás így középosztálybeli dologgá vált. Kis túlzással luxustevékenység.

Az Aegon- és a Libri-díj is ezt a réteget tudja megcélozni. Ha a Libri-díjat nézzük, egy nagy erőbedobással felépített kampányt látunk az egyes könyvek mögött, és ennek a kampánynak a nagy része könyvesboltokban zajlott, tehát eleve már olyan közönségre számítanak, aki magától bemegy egy könyvesboltba. Más kérdés, hogy a leszakadó réteget, akinek kisebb gondja is nagyobb a kortárs szépirodalomnál, hogyan lehetne bevonni az olvasásba, de ez már jóval bonyolultabb ügy.

(…)

Nézi a Trónok harcát? Mennyire figyeli ma még a szépirodalmi elit berzenkedve a népszerű fantasyket? Tetszene Orbán Viktornak az új könyve? És a fideszes tábornak? Mit gondol Demeter Szilárdról és a nyilatkozatairól? Lehetséges a jövőben a kormányfüggetlen írók együttműködése a PIM-mel? Mit gondol a nemzeti könyvügynökség tervéről? A válaszokat keresse a Magyar Hang május 17-én megjelent 2019/20. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És hogy mit talál még a 2019/20. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,965lájkolóTetszik
2,133követőKövetés
15,718feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mennyire vagy csalódott, Bori? – Magyar Hang-ajánló

Páros interjú Péterfy Borival és Gergellyel, beszélgetés Donáth Annával, riport az ukrán-magyar határról, könyvheti melléklet. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Patkányok Budapesten: több mint tízezer bejelentés érkezett

Az irtást végző cég ugyanakkor visszautasítja az elvégzett munkájukat ért kritikákat.