HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Trenkl báró h...

Trenkl báró hüvelykujja

HIRDETÉS

Haklik Norbert prózaírónak indult a kilencvenes években. Hosszú évekig a Magyar Nemzet kulturális rovatának munkatársa volt. Egyszer csak vett egy nagy lélegzetet, és világgá ment. Na, nem túl messze, csak Brünnig, ahol ma informatikusok munkáját menedzseli egy multinacionális cégnél. Mindemellett kritikákat ír, fordít, novelláskötete jelent meg két éve, és most kiadásra vár új regénye, a Mona Lisa elrablása.

HIRDETÉS

Részlet a Magyar Hang június 14-i (2019/24.) számában, pénteken megjelent interjúból!

(…)

– Nagyon jó ott, Brünnben?
– Nyugatabbra nem költöznék. Itt, Brünnben mindenféle közép-európai náció megtalálható, és nem az van, hogy „te vagy a szegény rokon, a jöttment keleti, akit akár ki is utasíthatnánk az országból, de mi annyira demokraták vagyunk már, hogy megengedjük neked, hogy süss nekünk kebabot, hogy elmosogasd utánunk a tányért”. Itt ugyanolyan közép-európai lehetsz, mint a csehek. Teljesen otthon érezheti magát az ember, nyugatabbra szerintem sokkal nehezebb lenne.

Térey János 1970-2019 | Magyar Hang

Ráadásul nem munkaalapú, hanem teljesítményalapú a társadalom. Brünnben hatvanezer egyetemista van. A legnagyobb informatikai világcégek mind ide jönnek, mert a nagyon jól képzett fiataloknak köszönhetően van utánpótlás, és itt a vállalatok versenyeznek egymással a tapasztalt szakemberekért. Persze ez se úgy kezdődött, hogy kutató-fejlesztő központok nőttek ki a földből, mint a gomba. Olyan befektetéseket vonzottak ide adókedvezménnyel, amelyek a kezdetekben még nem a nagy hozzáadott értékkel bíró szellemi teljesítményre épültek, de nem is csak összeszerelő üzemek voltak. Nem a globális menedzsmentfeladatok jöttek ide rögtön, de azáltal, hogy elkezdtek az emberek növekedni a tudásban és a tapasztalatban, tíz-tizenöt év után ezekhez a csehországi cégekhez most már ilyen munkákat szerveznek ki a nyugati központokból.

HIRDETÉS

(…)

A teljes interjút keresse a Magyar Hang június 14-én megjelent 2019/24. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,585lájkolóTetszik
2,782követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

TASZ: Romlottak a kórházi fertőzések tavalyi mutatói

Míg az utakon 567-en, addig az egészségügyi intézményekben a három kötelezően jelentendő kategóriában 541-en vesztették életüket.