HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Grecsó Kriszt...

Grecsó Krisztián: Nem élhetünk úgy, hogy folyamatosan rettegünk

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A koronavírus-járvány is úgy jött, mint egy súlyosabb betegség, egyik pillanatról a másikra mindenki kikerült a saját életéből – többek közt erről beszélt a Veiszer Alindának és László Pálnak adott videóinterjúban Grecsó Krisztián. Az írót Vera című regényével Libri irodalmi díjra jelölték, nemrég pedig mi is röviden faggattuk róla, mi hiányzik neki a legjobban a karantén előtti időkből.

A mostani videóinterjúban a járványhelyzetet és korábbi súlyos betegségét ahhoz hasonlította, mint mikor valaki elutazik vagy külföldre költözik, és ott hirtelen barátok, viszonyrendszer, kapcsolatok nélkül marad. – Társas magányban éltük át, úgy, hogy ez mindenkivel megtörtént, egyszerre utaztunk el, és most lett elég. Sógornőm mondta, hogy ha valaki egy vulkán mellett él, ott sem lehet folyamatosan rettegni. Mert megkérdezik, hogy hogy mersz kimenni sétálni? Hát máshogy nem lehet – fejtette ki a videóinterjúban.

Szóba került korábbi súlyos betegsége is. A rák egy pillanat alatt juttatta el arra a szörnyű felismerésre, hogy nélküle is menne ugyanúgy tovább a világ, végül pedig már egy sétának is örült, annak egyáltalán, hogy a levegőn lehet. De a felgyógyulás után ez nem marad meg sokáig, egy idő után újra normálisabb életet él az ember, és nem tekint úgy egy ilyen díjra sem, hogy milyen apróság az élet egésze mellett. – Nagy drukk van bennem és folyamatos önterápia, hogy a Verának van esélye, de ez nem jelenti, hogy a könyv nyer, és ne legyek csalódott, ha nem nyer – mondta az író.

Grecsó Krisztián: Milyen ország ez, milyen élet? | Magyar Hang

Beszélgettek arról is, a korábbi közéleti megszólalások után mennyi rettentő sok gyűlölet érkezett, és még egy békítő jellegű megszólalás után is özönlöttek a hasonló levelek. Emiatt kicsit hátrébb lépett ettől, nem tudta figyelmen kívül hagyni, mennyi felesleges stresszt okoz mindez az embernek. Ráadásul évek után úgy érezte, hogy ugyanazt ismétli tizenhatodjára.

HIRDETÉS

Azért felvetődött a Térey-ösztöndíjak kérdése, Grecsó pedig örül, hogy nem jelölték, és így nem kellett ezzel a dilemmával megküzdenie. Azzal, hogy hősiesen visszautasítsa-e, és akkor „három napig mindenki ollézik, majd három évig én nem.” Ismer olyan írókollégát is, aki nagyon nehéz helyzetben volt, végül mégis visszautasította. – Olyan jó volt nem megkísértettnek lenni – tette hozzá.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek