Kezdőlap Kultúra Kritika Megértjük vég...

Megértjük végül, mi volt ez az egész

Hogy Joaquin Phoenix sosem járt igazán erre, az egyértelműnek tűnik. Volt ő már Johnny Cash A nyughatatlanban és Commodus a Gladiátorban, sőt, még mesterséges intelligenciával is létesített szerelmi kapcsolatot A nőben.

HIRDETÉS

Egyszóval művelt ő már sok mindent, de hogy Lynne Ramsay új filmjében mit csinál, azt nem könnyű felfejteni. Keménykötésű veteránként az illegalitás útjára lép? Idős édesanyjáról gondoskodva vállal lélekőrlő munkákat? Vagy a gyerekkori traumákat próbálja feldolgozni azzal, hogy maga is gyerekeket ment?

A Beszélnünk kell Kevinről rendezője ezúttal is nyugtalanító filmet készített, csak épp egy fekete-fehérnek közel sem mondható karakter portréját megrajzolva. Szép lassan fedi fel magát a Sosem voltál itt főhőse, Joe, aki bár ezúttal is gyereklányt mentene pedofilok karmaiból, de majdhogynem elvérzik küldetésében. Hirtelen flashbackek, szokatlan hangbevágások és klipszerű jelenetkezelés könnyíti (avagy nehezíti) a néző dolgát, akinek a film végére talán sikerül megértenie, mi is volt ez az egész.

Ramsay filmjei korábban is nehezen adták meg magukat, de a Beszélnünk kell Kevinről még főként a súlyos sztori miatt tudott emlékezetes lenni. A Sosem voltál itt elsősorban az izgalmas vizuális megoldások és a narratívakezelés miatt, valamint Phoenix szikár, megragadó játékáért tud izgalmas maradni. Sebzettségükben gyilkoló igazságosztókról persze láttunk már maradandóbb alkotásokat is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 1. számában jelent meg, 2018. május 18-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

23,351lájkolóTetszik
1,091követőKövetés
11,850feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Dolgoznék, de már nem kellek – Magyar Hang-ajánló

2019. évi harmadik számunk jelenik meg január 18-án, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek

A törzs matrónájából lesz a legkegyetlenebb maffiavezér

Kizsákmányolásról és kölcsönös meg nem értésről mesél Az átkelés madarai. A helyi hagyományok feladása mutatja a fokozatos erkölcsi romlást.

Törv. védve