Nem mindenki örül az ukrán gabona kitiltásának

Nem mindenki örül az ukrán gabona kitiltásának

Gabonát öntenek le teherautóról a dél-ukrajnai, Duna-menti Izmajil kikötőjében 2023. január 26-án (Fotó: MTI/AP/Andrij Kravcsenko)

 

Túl vagyunk a 24. órán, a kormány lényegében elkésett az ukrán gabona kitiltásával – vélekedett a folyamatokra rálátó egyik forrásunk a minap hozott rendeletről, miszerint a kormány átmeneti korlátozást rendelt el 25 – Ukrajnából származó – „érzékeny” mezőgazdasági termék behozatalára. Június 30-áig tiltólistára kerültek a különböző gabonafélék, lisztek, olajos magvak, illetve az ezekből sajtolt olajok, a sertés- marha-, juh-, kecske- és baromfihús, a tojás, zöldség, cukor, méz, bor, kenyér, sőt, az áldozó ostya is. Ugyanakkor hazánk szigorú ellenőrzés mellett átengedi harmadik országokba az ukrán árut.

Ágazati szereplők szerint ezzel csupán politikai döntés született, a kormány így próbálja megnyugtatni az egyre elégedetlenebbé váló több tízezer gazdát. A problémát az okozza, hogy a háború miatt 2022 nyarától az ukrán mezőgazdaság teljes körű vámmentességet élvez, és korlátlanul szállíthat az EU területére. Az eredeti tervek szerint az ukrán terményeknek a szomszédos országokon – így Magyarországon – keresztül a hagyományos afrikai, közel-keleti piacaikra kellett volna eljutniuk, de olcsóságuk miatt egy részük a tranzitországokban ragadt. Április közepén robbant az időzített bomba, amikor egy hét alatt Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária is ideiglenes behozatali tilalmat rendelt el az ukrán gabonára, illetve részben a gabonaipari termékekre, arra is hivatkozva, hogy Ukrajnában az EU-ban már nem megengedett termesztési és növényvédelmi gyakorlatot alkalmaznak, ami egészségügyi kockázatot jelent.

• Mit szól az Európai Bizottság a tilalomhoz?
• 
Hogyan érintette az ukrán behozatal a hazai gabonatermelőket?
• 
Vannak-e olyan piaci szereplők, akiknek érdekeit komolyan sértette a piackorlátozás?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!