Óriási, lebegő Rubik-kockát villantunk Japánban

Óriási, lebegő Rubik-kockát villantunk Japánban

A 2025-ös oszakai világkiállítás látványterve

Kicsit megszaladtak a költségek. Azért kifizeti? – kérdezte a vállalkozó. Az oszakai világkiállítás magyar részvételéért felelő kormánybiztos, Kristó Ákos válasz helyett lezserül biccentett, és aláírta a tervezett 9 milliárd helyett közel nettó 20 milliárd forintról szóló számlát. A fenti jelenet nyilván fikció – de nehéz másként elképzelni, hogyan nőhetett néhány hónap alatt több mint duplájára a 2025-ös oszakai világkiállítás magyar pavilonjának büdzséje.

A napokban jelent meg a hír, hogy lezárult a pavilon építésére (valamint üzemeltetésére és bontására) kiírt pályázat, és a munkát a Bayer Constructs szerezte meg a maga 19,89 milliárdos (bruttó értéken 25 milliárdos) ajánlatával. Nemcsak az ár, a pályázat körülményei is extrémnek számítanak. Az oszakai részvétel koordinálásával megbízott Expo 2025 Magyarország Kft. – élve a világkiállítási törvény (!) adta lehetőséggel – rendkívüli sürgősséggel, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban választotta ki a „japán meló” lehetséges kivitelezőit. Magyarán, az állami cég döntötte el, kivel akarnak dolgozni. A meghívottak a NER kedvelt játékosai: a győztes Bayer Constructot az erdélyi milliárdos Balázs Attila irányítja, aki Tiborcz Istvánnal is üzletelt. A Market Zrt. tulajdonosa az a Garancsi István, aki Orbán Viktor „kötélbarátjaként” jellemzi magát, de a Confectornak sincs oka panaszra, hiszen ők építhették át a karmelita kolostort.

• Milyen extrém körülmények között választották ki a pavilon tervezőit, kivitelezőit és a látványvilágért felelős céget?
• 
Hogyan nézhet ki majd a kétemeletes épület, melyet megálmodói légiesnek szántak?
• 
Mi az a különleges vizuális effekt, és mit tartalmaz az az óriási henger, melynek bérleti joga is megért bruttó egymilliárdot az államnak?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 1-jéig kapható 2024/4. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!