Meghajolnak a modern kor előtt a muszlim országok?

Meghajolnak a modern kor előtt a muszlim országok?

Asszonyok egy szavazóhelyiség előtt Dubajban 2019. október 5-én (Fotó MTI/EPA/Mahmúd Haled)

Különös módon ünnepli 50. születésnapját az Egyesült Arab Emírségek: az olajban gazdag monarchia úgy döntött, hogy alapvetően megreformálják az ország büntető törvénykönyvét. Így a jövőben már nem lesz bűncselekmény a házasságon kívüli szexuális kapcsolat, de az ilyen kapcsolatból született gyermekek szüleinek sem lesz kötelező összeházasodnia. A mintegy negyven szabályozást magába foglaló reformcsomag része az is, hogy erősebb védelmet biztosítanának a jövőben a nőknek, így életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtanák a nemi erőszak elkövetőit, sőt ha az áldozat 18 évesnél fiatalabb, rokkant vagy vagy más módon képtelen az ellenállásra, akkor halálbüntetéssel is sújtható az erőszaktevő.

Mi vezette arra a konzervatív szunnita országot, hogy lazítson a szexuális kapcsolatokra vonatkozó szabályokon és erőteljesebb védelmet biztosítson a nők számára?

Habár a hírről beszámoló világlapok elsősorban azt emelték ki, hogy a reformmal Abu-Dzabi fő célja az, hogy magához vonzza a külföldi befektetőket, akik nem szívesen fialtatnák pénzüket a konzervatívabb Szaúd-Arábiában, az okok ennél jóval szerteágazóbbak.

• Mi indokolhatja a reformokat?
• Mivel sújtják az arab világban a most dekriminalizált cselekményeket?
• Mit gondolnak az arab fiatalok?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!