Rovarok, szójabab, laborban tenyésztett hús – ezek segíthetnek a húsfogyasztás csökkentésében

Rovarok, szójabab, laborban tenyésztett hús – ezek segíthetnek a húsfogyasztás csökkentésében

Ehető rovarok egy kínai piacon (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A jövőben jelentősen megnőhet a hús iránti kereslet a világban, pedig már jelenleg is rengeteg földterületet és más környezeti erőforrásokat használunk hústermelésre. Épp ezért megnőhet a húsalternatívák szerepe is. Nem szükségszerű, hogy mindenki vegetáriánussá váljon, ám a húsfogyasztást nem ártana visszafogni kissé.

Hiába nyilvánvaló ma már, hogy a hústermelés túlságosan megterheli a bolygónkat, a hús iránti kereslet a következő évtizedekben várhatóan nőni fog – mondja Szenderák János, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának adjunktusa, a növényi alapú húspótlók kutatója, akinek a témába vágó publikációja nemrégiben a Foods című rangos szakmai folyóiratban jelent meg. A szakember szerint a hús iránti keresletnövekedés nagy része a jövedelem és népességnövekedésre vezethető vissza, ezért ott fog gyorsabban emelkedni, ahol a növekedés üteme is magasabb. Ez 2030-ig 30 százalékos keresletbővülést jelent majd Afrikában, Európában viszont mindössze néhány százalékosat.

A hús iránti növekvő keresletet jól szemlélteti, hogy a világ hústermelése az 1960-as 70 millió tonnáról több mint 350 millió tonnára nőtt 2021-re. Az EU előállítása közel 45 millió tonna volt az elmúlt években, míg Magyarországé valamivel több mint egymillió tonna. Magyarországon 50–70 kilogramm között mozgott az egy főre jutó húsfogyasztás az elmúlt tíz évben, ennek 90–95 százalékát a baromfi- és a sertéshús adta. Nálunk a teljes fehérjebevitel kétharmadát állati eredetű fehérjék teszik ki. Az EU-tagállamokban hasonló mértékű a húsfogyasztás, habár egyes államokban (például Spanyolországban) az egy főre jutó évi mennyiség a 100 kilogrammot is meghaladja, Észak-Amerikában vagy Ausztráliában pedig még ennél is magasabb. Ezzel szemben Afrika egyes országaiban az évi 5–10 kilogrammot sem éri el.

• Miért jelent problémát a hús iránti kereslet növekedése?
• Mire használhatjuk Európában a rovarfehérjéket?
• Felveheti-e a versenyt a laborhús a csirkecombbal?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/1 számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!