Van-e gyógymód veszettség ellen?

Fotó: Facebook / Ungár Péter

Mértékletességre és józanságra intettük mind a kormányzásban, mind annak bírálatában a közélet szereplőit a Magyar Hang első számának vezércikkében. Jámbor óhajunkat most egy politikus is megfogalmazta. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője az általa tulajdonolt Azonnali.hu portálon a többi közt azt vetette fel, hogy a padlón heverő ellenzéknek váratlant húzva mértékletességet kellene tanúsítania, és azt sem kellene szégyellnie, ha valamiben egyetért a kormánnyal.

Hirdetés

Felvetése és annak fogadtatása arra az örök és kínzó problémára világít rá, hogy ami helyes és kívánatos, az nem feltétlenül lehetséges a politikában. Pontosabban: nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy azzá váljon. Ma távol állunk attól, hogy közéletünket a józan mértékletesség hassa hát, s hogy a hangadók ne valamiféle életidegen értelmiségi álmodozásként tekintsenek erre a törekvésre, ám ez nem ok arra, hogy ne is gondolkodjunk el a lehetőségen.

Mit kívánjunk Orbán Viktor legújabb kormányának?

Lehangoló tény, hogy Magyarország minden kormányzati erőfeszítés és a kezdeti hatásos válságkezelés dacára az elmúlt nyolc évben is messze az adottságai alatt teljesített.

Ungár Péter kiindulópontja nehezen vitatható: ha az ellenzék folyamatosan Orbán Viktorral szemben határozza meg magát, ha egyetlen érzékelhető tevékenysége mindenfajta kormányzati lépés hangos ellenzése, akkor nem sok esélye van egy politikai fordulatnak. Az ellenzék régóta a Fidesz által kijelölt pályán mozog, s ott próbálja túlkiabálni a kormányt – április 8-án láthattuk, milyen eredménnyel.

Rafinált egy csapda ez, amiből egyetlen cikkben az LMP politikusa sem mutathatta meg a kiutat. Az a javaslata, hogy az ellenzék tegye világossá: a migráció ügyében az alapkérdésben – külső határok védelme, tömeges és ellenőrizetlen bevándorlás elutasítása – egyetért a kormánnyal, egyelőre inkább csak visszatetszést keltett. Holott nyilvánvaló, hogy nem a kormánypropagandával vagy a menedékkérők éheztetésével való azonosulásról van itt szó.

Hanem arról, hogy az ellenzéknek már csak praktikus okokból sem kellene hagynia magát olyan színben feltüntetni, mint aki a társadalom többségének álláspontjával ellentétes oldalon áll. Schiffer Andráshoz hasonlóan Ungár Péter is úgy látja, hogy az oppozíció kudarcos politikáját még mindig egy szűk, leginkább a néhai SZDSZ-hez köthető értelmiségi csoport diktálja.

Túszul ejtett ellenzék

Az öt júliusi időközi választás az összefogásos idiotizmus totális csődjét hozta. Ám két fontos tanulságuk lehetne.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy mintha a kormányzati irányt is a legfelső körökből tüzelt veszettek jelölnék ki – lásd: az úgynevezett kultúrharc izzadságos erőltetése –, kimondhatjuk: két egymásra fenekedő fanatikus szekértábor uralja közéletünket. Alapszabály, hogy gesztust az erősebbik félnek kell tennie, ám ilyesmiben most tényleg ostobaság lenne reménykedni. A hatalom érdeke ennek a helyzetnek a fenntartása.

Az ellenzéknek tehát magának kellene megtalálni a kiutat a csapdából; az első lépés, hogy felismerje annak természetét. Hihetetlen intellektuális erőfeszítés és mindennapi aprómunka – szervezetépítés, egyebek – szükségeltetik ehhez. Annyi biztatót tudok mondani, hogy bár a két tábor gyűlöletfelelőseinek hangja túlharsog mindent, és a paranoid háborús logika mozgatja a magyar politikát, a többség bizonyosan valami másra vágyik.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 16. számában jelent meg, 2018. augusztus 31-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 16. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.