HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Borharmónium

Borharmónium

HIRDETÉS

Évek óta inkább vagyok fehérboros, mint vörös-, aminek többféle magyarázata is felmerülhet. Némelyek azt állítják, a fehér többre hivatott, elegánsabb, szofisztikáltabb termékek termelhetők belőle. Alaposabban belegondolva nem értek egyet ezzel. Azt hagyjuk is, hogy a kifinomultság és a rétegzettség csimborasszójának (egyben non plus ultrájának) a tokaji aszú az igazi melegágya, az másmilyen műfaj, külön kategória. Mindazonáltal a vörösöktől sem áll távol a legcsúcsabb csúcsok meghódítása, ámbár az előttük álló buktatók elkerülése sem adódik mindig könnyedélyesen.

HIRDETÉS

Mert mi a jó bor veleje? Összesen három dolog. Az illat- és íztisztaság, valamint a harmónia. Mást nem is keresek. Megesik, hogy emberek hangoztatják: én nem értek a borhoz. Nem én, ők. Ilyetén álláspontjukkal szembe szoktam szegülni. (Az olyatánnal is szembeszegülnék, de ebbe az irányba se ágazzunk le most.) Hiszen az iménti három dolgot akár eggyé lehet redukálni: legyen finom a bor, és kész, essen jól, szeresse, ha szeretik, slussz-passz. És most mutasson nekem valaki valakit, aki nem bírja eldönteni, hogy mi finom szerinte, és mi nem.

A siller költészete | Magyar Hang

1996 februárjában egy barátom hozott Villányból különböző borokat, köztük sillert, és rádöbbenéssel állapítottam meg, hogy hűha: ez pompás.

Nem mondom, hogy minden, ami a borkóstolás és -szakértés körül történik, humbug, csak annyit mondok, hogy az utak, amelyeken járunk, ugyanazokban a pontokban futnak össze, a nyelvek, amelyeket használunk, ugyanoda egyszerűsíthetők. Persze érdemes beletanulni bizonyos részletekbe, de csak azért, hogy jobban lássuk kibontakozni az árnyalatokat, amelyek fel- és megismerése folytán így még több örömben részesülhetünk.

Még egyszer: a harmónia befogadásához nincs szükség előképzettségre, tanfolyamokra, az kész megmutatni magát bárkinek és mindenkinek. Mindezek után kiindulópontomhoz visszakanyarodva adódik a következtetés: azért könnyebb egyensúlyokat találni fehérben, mert kevésbé bonyolultak, így elrontani is kevésbé szokás őket. Vörösben annyi minden vihet tévútra. Lehet a vörös savhangsúlyos (tehát savanyú), cseres (azaz keserű), túl híg és túl nehéz, de még édes (érzetű) is anélkül, hogy cukrot hagyna benne (vagy rakna bele) készítője. (De ilyet csak nem tesz, ha nem oktondi. Van azért pár dogma, amelyek nem meghaladhatók: a vörösbor per definitionem száraz. Ha ne adj’ isten nem az, akkor nem bor, hanem alkoholos ital.)

Egy szó, mint száz, mindig remekség olyan tételekkel találkozni, amelyekben minden a helyén van. Mármint vörösben pláne. Ez az összes alműfajban megeshet, filigrán kékfrankosok északról ugyanúgy hozhatják a maximumot, mint masszív cabernet-k délről, és nem múlik az árakon sem semmi.

HIRDETÉS

Csehsör | Magyar Hang

Hagyomány ide, békesség oda, a csehek mesterei tudnak lenni a lázadásnak is. Kraftban-kisüzemiben is ott vannak a legklasszabbak között.

Nos, Lelovits Tamás 2015-ös villányi syrah-ja kivételes produkciót nyújtott a minap a fentiek szellemében. E borvidékünket rengetegen szeretik, mások kárhoztatják, én meg kalapot emelek lelkesen, amikor ellenállhatatlannak bizonyul egy onnani palack tartalma. Amikor már a mélyrubin szín hódítani kezd, majd a gyümölcsös-fűszeres illatok ugyanúgy folytatják, aztán a gömbölyded kortyban kibontakoznak a végső balanszok. Méretes bor ez, de nem hatalmas, az első pohár roppantul ízlik, a második még roppantabbul, és nem telít el a harmadik sem. A 13,5-es alkohol sem sok, és igen: ez a syrah egyszerűen szép. Aki nem érti, miként szép egy bor, kóstolja meg üstöllést, és személyes szótára máris gazdagabb lesz egy pompás kifejezéssel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 23. számában jelent meg, 2018. október 19-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,971lájkolóTetszik
2,137követőKövetés
15,804feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Fidesznek nincsenek erkölcsi aggályai a III/II-es múltú Szita Károllyal kapcsolatban – Közreadjuk a dokumentumokat

Szita Károly ügynökmúltjáról kérdeztük Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, aki válasz gyanánt SZDSZ-es megközelítésről beszélt. A fideszes kaposvári polgármester III/II-es ügynökként kollégáiról és rokonairól is jelentett. Hazafias elhivatottságból.