HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Ki a Facebook...

Ki a Facebook gazdája?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Mark Zuckerbergről akkor vált nyilvánvalóvá számomra, hogy egy svihák gazember, amikor megnéztem a róla készült életrajzi filmet. A Fincher–Sorkin-páros sokak szerint nem is volt igazán kemény a Facebook „alapítójával”, ennek ellenére a film történései nagyjából akörül forognak, hogy hősünk épp melyik üzletfelét vagy barátját veri át és semmizi ki: a film egy gátlástalan, kegyetlen és lelkiismeretlen ember képét festi le.

HIRDETÉS

Amikor lánya születésének napján Mark Zuckerberg bejelentette, hogy eladományozza vagyonának kilencvenkilenc százalékát, a sajtó és a tömegek nem győzték ünnepelni az önzetlen milliárdost, az valahogy mégis a világ egyik leggazdagabb embere maradt, az „adományozás” ugyanis nem volt más, mint szimpla adóelkerülés. A trükk révén Molière fösvénye egy röpke médiapillanat erejéig Teréz apává nemesült.

Súlyosan vétettem a közösségi alapelvek ellen | Magyar Hang

Most Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa, a világ hatodik leggazdagabb embere nyílt levélben fordul a világ kormányaihoz: azt sürgeti, hogy azok szabályozzák az internetet, vessenek véget a kamuhírek terjedésének, a választások manipulálásának, a megosztó és erőszakos tartalmak burjánzásának, tegyék boldog és biztonságos hellyé a közösségi médiát, védjék meg a felhasználók adatait. A nyílt levél megjelentetésével egy időben alighanem lobbisták százai kezdenek kampányba, hogy Zuckerberg terve megvalósuljon.

Hősünk múltjának ismeretében úgy gondolom, érdemes megvizsgálni, hogy eddig mi volt Mark Zuckerberg viszonya a szabályozáshoz. Nos, a Facebook először tagadta, hogy a szolgáltatás, melyet előállít, bármilyen tekintetben is problémás volna: ez egy szuperszexi platform, amely közelebb hozza az embereket, és egy sokkal jobb hellyé teszi a világot. A valóság ezzel szemben az, hogy a Facebook egyéni szinten elmagányosít, véleménybuborékba zár, kiszocializál a közösségből, társadalmi szinten elmebetegek és szekták szervezőjévé és értelmes párbeszédet felszámoló trollok otthonos felületévé válik.

HIRDETÉS
Élet a Facebookon túl – egy hónap a közösségi oldal nélkül | Magyar Hang

A Facebook egyrészt polarizál és a komfortos hiedelmek fogságában tart, másrészt a Facebook a tökéletes megfigyelőgép, mely mindent tud mindenkiről, ismeri a felhasználók szokásait, gondolatait, levelezését, s ha van rájuk vevő, áruba is bocsájtja azokat – eleinte csak üzleti célokra, aztán jött a botrány, hogy politikaiakra is, és ki tudja, mikor áll fel a Facebook-gestapo, amely készségesen közli a fizetőképes diktatúrákkal, melyik állampolgár jelent számukra veszélyt. A Facebook rossz szelleme jelen volt Donald Trump kampányában és a brexit-kampányban egyaránt, s egyetlen felhasználónak se legyen kétsége afelől, hogy a hergelőgép még el sem érte ideális fordulatszámát.

A botrányok hatására Mark Zuckerberg elismerte, hogy a Facebookkal problémák vannak, nem elégséges a biztonság, de a cégnél már dolgoznak a megoldáson: innovatív módszerekkel tömik majd be azokat a lyukakat, amelyeken át toxikus szenny ömlik a társadalmakra. Elhangzott, hogy a piac a legjobb szabályozó, elhangzott, hogy Zuckerbergnek és munkatársainak az a legfontosabb, hogy a problémákat megszüntessék, csak bizalmat és időt kérnek, hogy minden olyan csodálatos legyen, ahogy marketinganyagaikban megígérték.

Csakhogy újabb botrányok jöttek, és igen gyorsan kiderült, hogy a Facebook képtelen a maga generálta bajjal megbirkózni. A világ legnagyobb médiacége ezek után bejelentette, hogy erre nincs kapacitása: jöjjenek a kormányok, jöjjön a lesajnált állami beavatkozás! Mark Zuckerberg maga kéri, hogy az állam szabályozza és ellenőrizze a közösségi hálóra felkerülő tartalmakat.

Ki védi meg az európai szavazót? | Magyar Hang

Aki azt képzeli, hogy ez a lépés a megoldás felé vezet, nagyot téved: a véleménynyilvánítás szabadsága és az információhoz jutás biztonsága még soha nem volt ekkora válságban. A Facebookról feketén-fehéren kiderült, hogy egy olyan cég, amely nem állít elő értéket, felhasználóinak egy részét megnyomorítja, társadalmilag pedig beláthatatlanul veszélyes folyamatokat generál – s ekkor jön a tulajdonos, aki komoly pofával előadja, hogy nem uralja a saját szolgáltatását, nem tudja, mit kellene tennie vele, mostantól viszont ez már ne az ő felelőssége, és még kevésbé az ő költsége legyen, hisz ott az állam: minden feladatot vállaljon át! Ennek fejében Mark Zuckerberg pedig vállalja, hogy zsebre teszi a pénzt, amit a felhasználók adataiért kap, továbbá vállalja, hogy addig trükközik, míg egyetlen cent adót sem fizet.

Íme egy gyár, amely olyan élelmiszert termel és forgalmaz, amelynek fogyasztásától sokan megbetegednek, sokan nem, a gyártás során pedig mérgező anyagokkal fertőzi a bolygót: a tengerekbe műanyag szemetet, a folyókba fáradt olajat, a városokra szmogot bocsát. Amikor aztán egyre többen jelzik a tulajdonosnak, hogy ez így nem jó, ő közli, tisztítsák meg a folyókat, a tengereket meg a levegőt, továbbá kezeljék az általa okozott járványokat az államok – ő cserébe szárnyal a tőzsdén, és intézi a politikusok kampányait.

Állítsuk meg Robert Mercert! | Magyar Hang

Ha egy cég nem tud úgy terméket előállítani, hogy ne szennyezze a bolygót, be kell vonni a működési engedélyét. Annak a cégnek, amely nem tudja garantálni a törvényes működést, amely nem tud felelősséget vállalni az általa okozott károkért, nincs helye a piacon: államosítani kell vagy fel kell darabolni – a hasznos funkcióit közműként kell kezelni. Ha ezt ma Mark Zuckerberg megteheti, a Shell vagy a British Petrol holnap ugyanígy bejelentheti, hogy többé egyetlen fillért sem költ környezetvédelemre: oldja meg az állam, hogy a kőolaj-kitermelés ne szennyezze a bolygót! A virtuális hulladék éppúgy toxikus, mint az, ami a fizikai térben képződik: abban a világban, ahol tiltott a test mérgezése, a szellem mérgezése sem lehet szabad. A törvényi szabályozás az állam dolga, a káros következmények kivédésének feladatát azonban egyetlen cégtulajdonos sem háríthatja át az államra. Ideje, hogy Mark Zuckerberg végre felelősséget vállaljon a kétes jövőért, amit a bolygóra szabadított.

HIRDETÉS

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/16. számában jelent meg, 2019. április 18-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/16. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,782lájkolóTetszik
2,962követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt

Jakab Péter lapunknak azt mondta, hogy aki érdemes, az előre juthat, de aki nem érdemes arra, hogy a közösség tagja legyen, annak nincs helye a Jobbikban.