HIRDETÉS

Babaváró

HIRDETÉS

Volt persze Soros György meg bevándorlás is a miniszterelnök idei évértékelő beszédében, amelyben a tőle megszokottnál hosszabban és durvábban beszélt ellenzékéről. Orbán Viktor lényegében kommunistának, illetve nácinak nevezte a vele szemben álló politikai erőket, így közvetve azt a nagyjából hárommillió választópolgárt is, aki tavaly áprilisban valamelyik ellenzéki pártra szavazott.

HIRDETÉS

Ám ezúttal nagyívű, egyben kézzelfogható bejelentésekkel is szolgált a kormányfő. A beharangozott családvédelmi akcióterv, amelyet pontosabb lenne népesedésösztönző csomagnak nevezni, elsődleges politikai célja nyilvánvaló. A kormányzó Fidesz az utóbbi hónapokban, a társadalom többsége által elutasított túlóratörvény keltette felháborodás miatt védekezésre kényszerült, nem ő diktálta a napirendet – ilyesmi egy ideje ritkán esik meg vele –, egyes felmérések szerint jelentős számú támogatót is vesztett. Egy választási évre ráfordulva ezt nem hagyhatta így a miniszterelnök, ezért élt a lehetőség kínálta alkalommal.

Komcsizás, nácizás, sorosozás után családvédelmi akciótervet hirdetett Orbán Viktor | Magyar Hang

A miniszterelnök évértékelőjében hevesen bírálta az ellenzéket. Szélesítik a csokot, tízmilliós hitelt adnak a frissen házasodó nőknek.

A vasárnapi, fekete lepellel és kordonokkal körbezárt helyszínen elmondott beszéd alkalmas volt a kezdeményezés visszaszerzésére, s ismét nehéz feladat elé állította az ellenzéket. Amikor a kormány ad valamit az embereknek, vagyis egy többé-kevésbé jól körülhatárolható csoportjuknak, a szakmai érvekkel mégoly gondosan aládúcolt kritika is kicsinyes piszkálódásnak hat. Hát még a teljes elutasítás! Azt hiszem, ez esetben a mérlegelés nélküli össztűz nem célravezető magatartás; ezt a csomagot bírálni csak ott szabad, ahol valóban leleplezhető a gyengesége, álságossága. A bölcsődei férőhelyek bővítését például már sokadszorra ígérték meg, most sincs semmi garancia, hogy a hangzatos bejelentést érdemi cselekvés követi.

Hazugságok hálója | Magyar Hang

Az Orbán-kabinet továbbra is csak a készpénzesőben és a hitelezésben hisz, holott eszközeik eddig sem voltak eredményesek.

A miniszterelnök a magyar világ két rákfenéjére tapintott rá: a népesedési válságra és a kiterjedt szegénységre. Amit kormányai ezeken a területeken eddig tettek, bármit gondoljunk is arról, nem hozott áttörést. A szülőképes korú nők számának alakulását tekintve eleve lehetnek kételyeink egy demográfiai fordulat esélyeit illetően. Az esetleges pártpolitikai haszon, a költségvetési teher vagy mellékhatásként a lakásárak további emelkedése bizonyosan előbb jelentkezik, mint az akcióterv tényleges eredményei. Sok információt még nem ismerünk, s tudjuk, ki lakik a részletekben.

Van olyan lépés, amely alighanem elég kevés embert érint majd. Van, amely megint csak inkább a tehetősebbek számára látszik elérhetőnek. A legnagyobb tétel a negyven év alatti, házasságot kötő nőknek adható kedvezményes hitel. Itt annyit érdemes megjegyezni, hogy a magasabb bérek és a rugalmasabb munkafeltételek legalább annyira ösztönöznének, mint az adósság. Anyagi előnyök felkínálása fontos lehet, de a kiszámítható környezet, az élhető ország, a családbarát munkakultúra, az egészséges közélet hiánya sok babát „elriaszthat”. És hogyan lehet tervezni ott, ahol például egyik napról a másikra felforgatják a lakástakarékpénztári piacot?

HIRDETÉS

Pogátsa: A Fidesz neoliberális politikát folytat, ami ellen harcolt ellenzékben | Magyar Hang

Nem egyszeri, állami kegyre van szükség – véli a közgazdász, aki szerint a most bejelentett eszközökkel nem számolható fel a szegénység.

Csodafegyvernél valószínűleg kevesebb, puszta szemfényvesztésnél bizonyosan több a miniszterelnök bejelentése. Szépen becsomagolt politikai termék, amelynek pontos haszna a közjó szempontjából csak alapos vizsgálat és kellő idő után állapítható meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/7. számában jelent meg, 2019. február 15-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,634lájkolóTetszik
2,793követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyenlő pályák

Egyetlen kapavágás sem történt még az atlétikai stadionnál, máris többmilliárdos kár ért mindenkit. A közömböseket éppúgy, mint a sportszerető közönséget és a keményen küzdő atlétákat.