HIRDETÉS

Légszomj

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!


HIRDETÉS

Veszélyhelyzet idején különösen fontos, hogy az állampolgárok pontos és megbízható tájékoztatást kapjanak a fenyegetés természetéről, a teendőkről, az ellátórendszer felkészültségéről. A hamis biztonságérzet éppoly veszélyes lehet, s akár végzetes következményekkel is járhat, mint a hatalom által oly szívesen emlegetett pánikkeltés, rémhírterjesztés.

Ezért is kell megbecsülni az olyan beszámolókat, mint amilyet a Válasz Online felületén tett közzé Legeza Örs fizikus kutató. Nem állítom, hogy nem ijesztő a koronavírussal egy hónapja küzdő tudós története, ám miután a részletes beszámoló kerülte a vádaskodást és a hatásvadász elemeket, s amikor e sorokat írom, tudtommal a szerzőt nem vádolták meg fake news közlésével sem, minden okunk megvan rá, hogy halálosan komolyan vegyük.

Ebben a vírusban az a legijesztőbb, hogy a viselkedését a tudomány még csak most próbálja feltérképezni. Biztos tudás híján még csak különösebb rosszindulat sem kell ahhoz, hogy tévképzetek keringjenek a társadalomban. Olyan távolinak látszik, pedig alig másfél-két hónapja még sokan csak legyintettek egyet: mire ez a felhajtás, amikor a hagyományos influenza több áldozatot követel?! Aztán meg: a járvány kizárólag idős, beteg emberekre veszélyes. Az egyik miniszter még viccelődött is az őt hallgató újságírókkal, hogy ők aztán nyugodtan végigfertőzhetik egymást.

Aztán amikor a helyzet komolyra fordult, a kormány minden kritikus megjegyzést félresöpörve azt hajtogatta, hogy az egészségügy készen áll a veszélyhelyzet kezelésére, minden rendelkezésre áll a sikeres védekezéshez. Legeza Örs beszámolója, mondjuk úgy, árnyalja ezt a képet. Ausztriából hazaérkezve, március 15-én lázasodott be, s a leírtak alapján az egészségügyi rendszert akkor mintha afelé terelték volna, hogy rázza le magáról a gyanús eseteket.

A maradj otthon! felhívás felelősségteljes magatartásra int, de a koronavírus egyre nyilvánvalóbb tüneteit hordozó embereknél édeskevés. A fizikus kutató a saját bőrén megtapasztalt szervezetlenséget és felkészületlenséget diagnosztizált, külön kiemelve a késedelmes, nyögvenyelős teszteléssel kapcsolatos problémákat. Állapota nagyon súlyossá vált, mire megkapta a szükséges kezelést, bevallom, rendkívül rossz érzés volt olvasni a fájdalommal járó légzési nehézségek részletes leírását. Szerencsére már jobban van, de maga is utalt rá, hogy a társadalmi státusából eredő kapcsolatrendszere is segített ebben. Legeza Örs egyébként 48 éves, nincs alapbetegsége, kifejezetten egészséges életet él, rendszeresen sportol.

Mi a tanulság azon túl, hogy nyilvánvaló, mindenkinek nagyon komolyan kell vennie a veszélyt? Talán bízhatunk abban, hogy az eltelt egy hónap tanulságait az ellátórendszer irányítói is levonták, s felkészültebben fogadják az új betegeket. Amiatt viszont aggódhatunk, hogy a beszámoló írója akkor került ilyen helyzetbe, amikor még jóval kevesebb megbetegedést regisztráltak, mint most. Az biztos, hogy a védekezést politikai felhatalmazásuknál fogva irányítóknak szerényen, alázattal, a felelősséget nem magukról ledobva, az egészet nem valamiféle kommunikációs gyakorlatként felfogva kellene viselkedniük. Úgy, ahogy az az ország szolgáihoz illik, ha értik még egyáltalán, miről beszélek.         

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,798követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek