HIRDETÉS

2020 és a kétharmad

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Bármilyen furcsán hangozzék is, 2020 akár egy nyugodt év is lehetett volna. A választásoktól hangos 2018 és 2019 után egy valódi békeév a negyedik Orbán-kormány számára. Hiszen még kellően messze esik a következő megmérettetéstől, így végre kicsit háttérbe szorulhatott volna a csatazaj, és nagyobb figyelem juthatott volna a klasszikus értelemben vett kormányzásra, a nyugodt építkezésre. Csakhogy bármit tervezett is Orbán Viktor erre az időszakra, az önkormányzati választások eredménye alaposan keresztülhúzta a számításait. 2019 októberében gyökeresen új helyzet állt elő a magyar politikában, amire a miniszterelnöknek is feltétlenül reagálnia kell.

HIRDETÉS

Mindez érdekes párhuzamokat mutat azzal, ami 2014–2015 fordulóján történt. Akkor Orbán Viktor zsinórban három győztes választáson volt túl, és látszólag minden adott volt ahhoz, hogy a maga kedve szerint alakíthassa a kormányzás irányát. A kormányoldalon kirobbant különös belháborúk miatt azonban a Fidesz támogatottsága bezuhant, és 2015 tavaszára a két elvesztett időközi választás következtében gyökeresen új helyzet állt elő a magyar politikában. Erre a miniszterelnöknek is reagálnia kellett: ekkor vette kezdetét az azóta is mindent uraló migráns-Soros kampány, amely végképp új pályára állította a Fideszt és vele együtt a teljes magyar közéletet.

Új ellenség kerestetik… | Magyar Hang

Fontos különbség azonban, hogy míg akkor éppen a kétharmad elvesztése jelentett súlyos szimbolikus kudarcot a Fidesz számára, addig most Orbán Viktor alkotmányozó többséggel a háta mögött vághat neki az újratervezésnek. Vagyis míg 2015-ben arra kellett megoldást találnia, hogyan biztosíthatja hatalmának megtartását az adott politikai játéktérben, addig most arra is lehetősége van, hogy megváltoztassa magát a játékteret. Hogy ez a fegyver valóban ott van az asztalon, azt jól mutatja, hogy a Fidesz máris hozzányúlt a parlamenti frakcióalakítás szabályaihoz, kizárva a független képviselők pártfrakciókhoz csatlakozását, ami korlátozza az ellenzék mozgásterét a következő választásra való felkészülés és a jelöltállítás során. És nem volna meglepő, ha mindez csak szolid előjátéka lenne a választási szabályok újabb – kétharmadot igénylő – testreszabásának.

Vagyis hiába találta meg és próbálta ki a gyakorlatban is az ellenzék azt a receptet, amellyel volna esélye leváltani a kormányt a jelenlegi rendszerben, ha előfordulhat, hogy a 2022-es választási küzdelmet egészen más szabályok szerint vívják. Hogy pontosan mire is kell majd felkészülniük az ellenzéki pártoknak, az nagy valószínűséggel már 2020-ban ki fog derülni. Nem mintha a Fidesz olyan nagyvonalú lenne, hogy kellő időt biztosítana egy új választási rendszerhez való alkalmazkodásra. Orbán Viktor azonban megtanulhatta, hogy a kétharmadot addig kell használnia, amíg rendelkezésére áll. S bár az alkotmányozó többség jelenleg nincs veszélyben, a – hangsúlyozottan elméleti – esély ebben a ciklusban is megvan arra, hogy a Fidesz azt választáson elveszítse.

HIRDETÉS
Újabb év a végtelenített kampány jegyében | Magyar Hang

Ahogy az előző ciklusban, úgy jelenleg is egyetlen fő biztosítja a kormányoldal számára a kétharmados többséget a parlamentben. Viszont a Fidesz ennek híján is rendelkezne egyfajta „technikai kétharmaddal”, mivel a német nemzetiségi listán megválasztott képviselő, Ritter Imre is a kormánypárt embere, aki bármikor készséggel szállítaná a hiányzó szavazatot. Időközben viszont két fideszes képviselővel, Simonka Györggyel és Boldog Istvánnal szemben is nyomozás indult súlyos visszaélések gyanúja miatt, ami figyelemre méltó fejlemény a NER-ben. Ráadásul mindketten egyéniben nyertek mandátumot, így ha a ciklus során lemondásra kényszerülnének, mindkét körzetben időközi választást kellene kiírni, ami pedig az említett technikai kétharmadot is veszélyeztetné.

Mindez persze csak elméleti lehetőség, az egész gondolatmenetben nagyon sok a „ha”. A Fidesz nyilvánvalóan abban lesz érdekelt, hogy az utolsó pillanatig ne engedje el gyanúba keveredett emberei kezét. S azt se feledjük, hogy a jelenlegi parlamentben ülnek olyan – a Jobbikból kivált – független képviselők is, akik egy visszautasíthatatlan ajánlat esetén nem biztos, hogy elzárkóznának a Fidesszel való „technikai” együttműködéstől. Az alkotmányozó többség tehát szilárd, mint a gránit – bár mintha ezt már másról is hallottuk volna. Mivel most lehet vele kockázatmentesen élni, egyáltalán nem lenne meglepő, ha 2020 végül a kétharmados kreativitás éve lenne.

Több tiszteletet az önkormányzatoknak! | Magyar Hang

Van azonban még valami, ami hatással lehet a Fidesz kétharmados többségére, pontosabban annak mértékére. Február 16-án ugyanis Dunaújvárosban időközi képviselő-választást tartanak, melyen az októberben polgármesterré avanzsált jobbikos Pintér Tamás helyét fogják betölteni. S míg az eddigiekben többször fogalmaztunk feltételes módban, addig most határozottan állíthatjuk: az ellenzéknek ezt a választást meg kell nyernie. Máskülönben a független jelölt mögé beálló Fidesz még növelni is fogja parlamenti többségét, és jelentős szimbolikus győzelemmel fordul rá a 2020-as évre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/1. számában jelent meg január 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,141lájkolóTetszik
3,148követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek