HIRDETÉS

Pacek a csajod

HIRDETÉS

Mi köze a pacáknak a pupákhoz és nem mellesleg a pacáknak a pacekhez? Azt ígértem legutóbb, hogy erről legközelebb írok. Emlékeztetőül: a pacák férfit jelent, leginkább balekot, a pupák: öcsi, öcskös, kölyök stb. tartalommal került át a hétköznapok beszédébe. Persze a pupák lehet pacák is, hallani olykor, hogy sokan a férfi értelmében használják.

HIRDETÉS

Csakhogy: míg a pupák szlovák eredetű, addig a pacák és a pacek a jiddis parcef szóból (férfi, arc) származik. A paceket legtöbbször arcként „fordíthatnánk”. Ki ne hallotta volna már a „pacekba mondom”, vagy elvadultabb körökben a „pacekba nyomom” fordulatokat. A képbe ebben a pillanatban úsznak be a pupákok. Grétsy László azt feltételezi ugyanis, hogy az azonos gyökerű pacák és pacek alighanem szóhasadással különült el egymástól. Az előbbihez pedig feltehetően a pupák erős hatására társult a „férfi” jelentés.

Pacák és pupák | Magyar Hang

Bonyolítja az összképet, hogy a pacekot használják a „jó”, a „hű, de jó!” értelmében is. Ennek a paceknek viszont semmi köze a másikhoz, nem is jiddis, hanem cigány eredetű. Újabb keletű kifejezés: „Pacek a pólód/a csajod/a tetkód” – csíphetjük el olykor-olykor. Két kor, minimum kétfajta szleng. Gyakorlói más okok miatt is kevéssé értik meg egymást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 26. számában jelent meg, 2018. november 9-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 26. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,700lájkolóTetszik
2,809követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb szög a vidék koporsójában: megszűnik az agrár-felsőoktatás Szarvason

Babák Mihály hiába próbálta megmenteni a kart, a Fidesz leállította saját polgármesterét, így már csak szakképzésre és kutatásra lesz lehetőség a patinás intézmény falai között.

Kelj fel, és jaj?