V for vendetta

V for vendetta

„Bosszútörvény”: fekete zászlókkal borította be a Belügyminisztérium előtti teret a Momentum (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szimbolikus nap van ma. Az év utolsó iskolai napja, amikor a V betű felkerül az akáció felirat elé. Ma fogják megtárgyalni a bátorak a bosszútörvényt, ma ontják vérünket. A jóravaló, derék, sintér-jellemű nagyurak megvárták, amíg elmúlt annak a veszélye, hogy esetleg pár nagyvárosi-fővárosi iskolában elhalasztódjon az érettségi, amennyiben és ha a tanártársadalom egy jelentős része utolsó erejével mégis inkább engedetlenkedett volna a törvény bevezetése ellen.

De nem. Szimbolikusan véget ér a tanév, és véget ér valami más is. Sokaknak a tanárként töltött évek. Még többeknek a reménye, hogy ma Magyarországon normális oktatást lehet kapni a fizetős alapítványi gimnáziumokon kívül is. Valami olyan új dolog kezdődik tehát el a törvény megszavazása után, amit nehéz nem úgy jellemezni, mint az oktatás összeomlása. Jó, akkor itt fogunk élni. Vagy nem. Tágas a határ, ahogy annak idején Efrájim Kishon írta (Bécsből): „a szabad Magyarország szabad polgárait üdvözli a szabad Kishont Ferenc.”

Azt meg kell hagyni, hogy a Fidesz-kormányok, ha valamihez értenek, akkor a szimbolikus politizáláshoz biztosan. Lehet, hogy fogalmuk nincs a nemzetközi kapcsolatokról, vagy nincs fogalmuk nem is tudom, mondjuk, a közgazdaságtan alapjairól, vagy mondjuk úgy nagyjából semmiről a mesterséges valóság kialakításán és fenntartásán (=propaganda) és a nagyüzemi lopáson (=„Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”) kívül, de ha ez kell a hatalomban maradáshoz, akkor ez kell, az pedig egy politikai erőnél az ultima ratio. Lehet, hogy tönkremegy az ország, de kit érdekel? Rajtuk van mentőmellény és ejtőernyő is.

Szóval szimbolikus politika. Nem a választások, hanem a tanév végével jött el a „természetesen elégtételt fogunk venni” szellemében a bosszú ideje. Rossz lesz sokaknak, tanárnak, diáknak, szülőnek egyaránt, na és. Aki a klientúra része, az majd úgyis megoldja okosba, aki meg nem, az meg így járt. Azoknak, akik meg erre szavaztak, mégis saját hibájukból rosszul járnak, meg ott van az origo, az index, a hírtévé, a köztévé, a kossuth rádió, a magyarnemzet, az egyarcú, de ezertorkú KESMA-szörny. Végül is lesz tanítás, egy pár évig még fog működni a nyugdíjasok visszahívása és az informatika-kémia-etika óra összevonása (az etikatanár vezetésével), legrosszabb esetben majd mindenki óraszáma felmegy a végtelenbe és tovább. Kibírjuk? Ki. Ki?

A szerző volt tanár