HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Soha ennyi ha...

Soha ennyi hajó nem indult még a Kékszalagon

HIRDETÉS

Csütörtökön veszi kezdetét a jubileumi, 50. Kékszalag vitorlásverseny, amely Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő viadala. Pedig – az 1934-es kezdetektől – nem is minden évben rendezték meg a Kékszalagot. A táv légvonalban 155 kilométer, a hajók Balatonfüredről indulnak, Balatonkenesétől Siófok felé veszik az irányt, majd jön Keszthely, utána visszatérnek Balatonfüredre. Az utóbbi években rendre 500-nál is több hajó indult el, és az ötvenedik viadalra rekord mennyiségű (600-at meghaladó) nevezést nyújtottak be, különböző kategóriájú vitorlásokkal.

HIRDETÉS

Idén igazán izgalmassá az teszi a versenyt, hogy nem lehet csak két vagy három – a győzelemre egyértelműen – esélyes hajót megnevezni, ugyanakkor az biztosan kijelenthető, hogy a többtestű hajók, a katamaránok közül kerülhet ki a győztes. Az utóbbi négy alkalommal mindig katamarán győzött, 2014-ben a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty – ez tartja a Kékszalag időrekordját alig több mint 7 órás eredménnyel. 2015-ben a Christophe Péclard kormányozta Safram, 2016-ban és 2017-ben pedig a Festipay, amelynek a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas volt a kormányosa. Favoritok mindig vannak, de az időjárás rendesen meg tudja kavarni a versenyt és az esélyeket, amelyre többször is akadt példa.

Ott lesz a rajtnál például egy teljesen új magyar fejlesztésű, háromtestű, két egymás mögé helyezett árbócos hajó, a Hungexpo – Hungarian Silence. Ez az építmény most szerepel majd először a Kékszalagon, s szombatra, vagy talán már hamarabb kiderül, mire lesz képes. Az esélyesek közé tartozik még a Red Bull Extreme Sailing Team, a többszörös olimpiai bajnok, osztrák Roman Hagara csapata, ők két katamaránnal is rajthoz állnak a Balatonon.

Amolyan erőfelmérőnek is betudható volt a múlt heti Fehér Szalag GeneralCom nagydíja – több mint 250 hajó vett részt rajta –, amelyen ugyan elsőként az RSM2 legénysége ért célba a Litkey Farkas irányította PreVital előtt, ám a sok óvás és kizárást követően végül a Józsa Márton kormányozta Opel Fifty-fifty nyerte a Balaton keleti medencéjében.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,387lájkolóTetszik
2,278követőKövetés
16,127feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az ostromló – Magyar Hang-ajánló

Karácsony Gergely-, noÁr- és Tóth Krisztina-interjú. Élet falun. Elveszti-e Pécset a Fidesz? Péntektől keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szárnyaltak a zöld sasok, továbbjutott a Fradi a BL-ben

Kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel jutott túl a Ferencváros a bolgár bajnok, a Ludogorec ellen a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében.

Adja, adom