Kezdőlap Sport Harminc éve s...

Harminc éve szennyezte be a sportvilágot Ben Johnson

Amikor harminc évvel ezelőtt, 1988. szeptember 24-én a kanadai Ben Johnson elképesztő világcsúccsal megnyerte a szöuli olimpia százméteres síkfutásának döntőjét, mindenki csodáról beszélt. Miután két nappal később kiderült, hogy mindezt szteroidok segítségével érte el, kirobbant a sportvilág első, mindent megrázó doppingbotránya. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) elnöke elmondja: a kanadai sprinter lebukása adta meg a lökést ahhoz, hogy elinduljon a központilag irányított doppingellenes küzdelem.

HIRDETÉS

Két napig persze még önfeledten ünnepelt a sportvilág, hiszen valóban hihetetlen döntő volt. Csakhogy szeptember 26-ára kiderült: Johnson szinte elképzelhetetlen, 9.79-es világcsúcsa nem pusztán a futó tehetségén múlott. A kanadai atléta visszaadta aranyérmét. Ilyen szinten elsőként bukott le sportoló szteroidok használata miatt.

Holott – vélhetően – nemcsak ő állt rajthoz doppinggal segítve, hiszen ez a szöuli száz méter volt az első, amikor négy sprinter is 10 másodpercen belül ért célba, ráadásul a kanadain kívül a második helyen érkező Carl Lewis is egy századdal jobbat futott a korábbi világcsúcsnál (9.83). Utólag Johnsonon kívül még öten buktak meg doppinggal az akkor rajthoz állók közül.

Ben Johnson – Szöul 1988

Ben Johnson az 1988-as szöuli olimpián. Kommentátor: Gyulai István.

„Hogy a döntőben többen is doppingoltak volna, de Johnson ügye mindent elfedett? – tűnődik Tiszeker Ágnes. – Nos, még a kanadai lebukására sem számítottak, hiszen ekkor még egyrészt nem volt központilag vezérelt doppingellenőrzés, másrészt a felszerelések sem voltak olyan fejlettek, hogy valamennyi doppingot ki tudják mutatni. Mindez jól látszott Johnsonék védekezésén: egyáltalán nem voltak felkészülve arra az esetre, hogy lebukhatnak.”

Ben Johnsonnal kezdődött

A MACS elnöke hozzáteszi: a kanadai botránya arra a Carl Lewisra is árnyékot vetett, aki sosem bukott le. Ben Johnson esete viszont kiindulópontja lett a doppingellenes küzdelemnek.

„Ekkortól lett általános, hogy a sportolóktól több mintát is vesznek, és a doppingellenőrzéseket attól fogva kiemelt figyelem övezi – mondja a szakember. – Ekkoriban elsősorban morálisan közelítettek a doppingszerekhez, a csaláson volt a lényeg, az egészségkárosító hatásáról szinte szó sem esett. Az 1988-as szöuli olimpiáig nem volt globális ellenőrzés, ám ettől kezdve mindenki pártolta egy olyan szervezet létrehozását, amely meghozza a szabályokat, és a mindenkire kiterjedő vizsgálatokat is elvégzi. Ennek köszönhetően, hosszú előkészítő munkát követően született meg 1999-ben a WADA, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból nőtte ki magát.”

A szabályok szerint tíz évig lehet visszamenőleg ellenőrizni és megőrizni a sportolóktól levett mintákat. „Egy biztos, ha a mai eszközökkel újra ellenőrizhetnénk az 1976-os montreali olimpián levett mintákat, bizony rengetegen megbuknának, ugyanis ezek az esztendők voltak a szteroidok csúcsévei” – állítja a MACS elnöke.

Doppingolás maffiamódszerekkel

Amíg Ben Johnson esete az egyéni doppingolásra hívta fel a figyelmet, a kerékpáros Lance Amstrong lebukása arra döbbentette rá a világot, hogy a doppingolás korántsem egyedi ügy, hanem szervezetten, mintegy maffiamódszerrel zajlik.

„Kezd kikristályosodni, mit lehet dopping nélkül teljesíteni, és mely sportágak, illetve sportesemények azok, amelyek, mondjuk úgy, doppingérzékenyek – magyarázza Tiszeker Ágnes. – Ahogy fejlődött a doppingellenes harc háttere, úgy fejlődik az ellenoldal, sőt, talán előttünk is jár. Jelenleg a növekedési hormonok esetében van lemaradásunk, hiszen mindössze tíz órán belül lehet kimutatni a szervezetben. Sajnos 250 ezer vizsgálatból csak négy esetében sikerült bizonyítanunk a tiltott szer használatát.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.