Kezdőlap Sport A németeknek ...

A németeknek alig kell majd stadionra költeni az Eb-rendezéshez

Különösebb meglepetést nem okozott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azzal, hogy Németországnak adta a 2024 futball Európa-bajnokság rendezési jogát. A tornára csak ketten pályáztak, a németek mellett a törökök. A szavazáson a végrehajtó bizottság 17 tagjából egy tartózkodás mellett 12 voksolt a németekre, míg a törökök csupán négy voksot kaptak.

HIRDETÉS

Törökország negyedszer pályázott a kontinenstornára, ám ezúttal sem járt sikerrel, 2008, 2012 és 2016 után újra elbukott. Bár hivatalosan soha nem fogja kimondani senki sem az UEFA vb-tagjai közül, de nagy a valószínűsége annak, hogy a döntést nemcsak sportszakmai alapon hozták meg. Sejthető, hogy a közbiztonság és a politikai is közrejátszott ebben. A korábbi terrorista cselekmények közismertek, ahogy a török köztársasági elnök ténykedése is. Recep Tayyip Erdogan és az ország politikai beállítottsága sokaknak nem tetszik nyugaton.

Pedig a siker érdekében még vissza is léptek a törökök a 2020-as Eb pályázatától, amelyet az egész kontinensen rendeznek. Bár infrastruktúrában nem állnak olyan jól, mint a németek, de az országban fanatikusan imádják a futballt.

EM-Bewerbung: Die zehn Stadien für 2024

14 Städte mit ihren Stadien hatten beim DFB ihre Bewerbungsunterlagen als möglicher Spielort der EURO 2024 abgegeben. Heute hat das DFB-Präsidium zehn davon ausgewählt.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a szavazás után azt mondta, minden demokratikus döntés jó döntés. Persze, ha a törökök nyernek, valószínűleg akkor is ezt nyilatkozta volna. Egyes szakértők szerint a német pályázat egyik erősségét a stadionok jelentették, ugyanis a modern létesítményekben összességében 400 ezerrel több jegyet tudnak majd értékesíteni, mint két évvel ezelőtt a franciaországi torna szervezői, illetve 300 ezerrel többet, mint amennyit a rivális törökök tudtak volna.

– A mai egy nagy nap a német futballban. Mindannyiunk emlékezetében élénken él még a 2006-os világbajnokság, és most újra nagy várakozásokkal tekinthetünk egy nemzetközi labdarúgóesemény elé. A 2024-es Európa-bajnokság rengeteg embert inspirál majd Németországban és azon túl – idézte az MTI Reinhard Rauballt, a Német Labdarúgóliga (DFL) elnökét.

2006 tényleg nem volt rég, sokan emlékszünk, hogy a nemetek remek világbajnokságot rendeztek, mint ahogy arra is, hogy feltehetőleg kenőpénzen sikerült Németországnak megszereznie a tizenkét évvel ezelőtti labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Kiderült, hogy a több mint tízmillió svájci frankot az Adidas sportszergyártó konszern akkori főnöke, Robert Louis-Dreyfus francia üzletember adta kölcsön, és a FIFA négy ázsiai tagjának szavazatát volt hivatott biztosítani. Az ügybe belekeveredett a német futball legendája, a Császár néven ismert Franz Beckenbauer – aki akkor a német pályázati bizottság elnöke volt, de Wolfgang Niersbach, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) korábbi elnöke is.

A 2024-es Eb-t tíz város tíz arénájában rendeznek majd, a meccseknek Berlin, München, Stuttgart, Dortmund, Gelsenkirchen, Hamburg, Köln, Düsseldorf, Lipcse és Frankfurt ad majd otthon. Düsseldorfot kivéve ezek voltak a helyszínei a 2006-os németországi világbajnokságnak is. Komoly pénzügyi beruházást tehát nem jelent a szervezőknek ez a torna, csupán némi kisebb felújítást kell majd végrehajtaniuk a helyszíneken.

Németország története során másodszor lesz kontinensviadal házigazdája, 1988-ban Nyugat-Németországban a holland válogatott nyert.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,141lájkolóTetszik
1,590követőKövetés
13,801feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek

Mire költsön a kormány 20,1 milliárd eurót?

Javaslatokat tettek az Európai Bizottság emberei, kérdés, a magyar vezetők megfogadják-e ezeket.

Anti antiháború