HIRDETÉS
Kezdőlap Sport A Groupama Ar...

A Groupama Aréna VIP-jében rendelte magához Orbán Viktor a Veszprém edzőjét

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Soha nem látott mértékben telepedett a politika a magyar sportra, nem csupán egy-egy kiemelt sportág, hanem gyakorlatilag a teljes szegmens a kormányhű emberek játékszere lett. A sok esetben szurkolókból elnökökké lett „szakemberek” úgy tesznek, mintha a sajátjukat adnák, pedig csak az állami milliárdok baráti becsatornázása a feladatuk. Mindez a legmagasabb szintű jóváhagyással – ahogy ez Veszprémben történt.

HIRDETÉS

Ami az utóbbi néhány évben a Veszprém férfikézilabda-csapatával történt, tökéletesen leképezi azt a tragikus folyamatot, amely jelenleg a magyar sportvilágban zajlik. Az előző szezonban a klub várakozáson alul teljesített, a korábbi rendszeres Final Four-szereplés helyett még a nyolc közé sem jutott. Normális esetben ez sportszakmai kérdés.

Ljubomir Vranjes, a bakonyiak világhírű svéd szakembere már ekkortájt pedzegette, soha nem gondolta, hogy a politika ekkora befolyást képes szerezni a kézilabdában. A Forbes Magazin márciusi számában arra a kérdésre, hogy érzett-e politikai nyomást, ezt felelte: a sportban mindig van nyomás, de Magyarországon új dolgokat tapasztalt e téren, ám ettől ő még nem változtatja meg a személyiségét.

Pedig akkor még csak sejtette, hogy a klubban milyen nagy ívű politikai játszma zajlik. Fogalma sem volt Simicska Lajosról, a Veszprémet korábban működtető oligarcháról, akit néhány hónappal korábban egy másik érdekcsoport, a Mészáros Lőrinchez köthető szorított ki. Az új vezetők felettébb „elegáns gesztussal” még a díszpáholy éves bérletét sem engedték megvenni a klubot korábban évekig működtető Simicskának, aki távoztával egymilliárd forintos lyukat hagyott maga után a költségvetésben. De az „újak” nem kegyelmeztek a Fideszhez több szálon bekötött Kálomista Gábornak sem, aki vezérigazgatóként igazgatta korábban a klub ügyeit. Neki is mennie kellett.

HIRDETÉS

Hogyan vesztette el Borkai Zsolt Orbán Viktor bizalmát? – Magyar Hang

Az olimpiai bajnokból lett sportvezető kicsivel több mint egy éve ugyanúgy járt, mint azok, akik ellent mertek mondani a miniszterelnöknek.

Az oligarcha-belháborút a legerősebb – miniszterelnöki – hátszéllel megtámogatott csoport nyerte: első lépésként a közbeszerzések megkerülhetetlen sztárja, a Szíjj László vezette Duna Aszfalt Kft. szerzett többségi részesedést a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. Az azonnali tőkeemelés helyrebillentette a büdzsét, így ha nem is közvetlenül, de a milliárdos felcsúti gázszerelő érdekkörébe került minden idők legeredményesebb magyar férfikézilabda-klubja. Azt persze nehéz elképzelni, hogy Mészáros Lőrinc bármilyen formában részt kérne az irányításból, de másvalakit igen.

Két, egymástól független forrásunk is megerősítette, a BL-kiesés, illetve a Szegeddel szemben tizenkét év után elveszített bajnoki döntő után maga a miniszterelnök rendelte magához Vranjes edzőt. A raportra a Groupama Aréna VIP-termében egy meccs szünetében kerítettek sort. A veszprémi vezetők lélegzet-visszafojtva várták, miként végződik a beszélgetés. A bizarr helyzet értelmezését nem segítette elő, amikor a folyosón várakozók közül valaki félhangosan megjegyezte: „El tudjátok képzelni, hogy Merkel vagy Macron személyesen egyeztet a Bayern vagy a PSG edzőjével a jövőről?…”

A politika miatt kellett távoznia Kemény Dénesnek – Magyar Hang

Úgy tudjuk, a legmagasabb politikai szintről üzentek neki, mennie kell. Távozásával az utolsó nem fideszes vezetésű látványsportág is „elesett”.

Vranjes és Orbán Viktor nagyjából tíz percig beszélt, és mivel mosolyogva jöttek ki, az edzőnek még nem kellett csomagolnia. Egészen október elejéig maradt így, amikor is a Veszprém jelenkori vezetése az idei BL-vereségek láttán már saját hatáskörben lépett. Kirúgta minden idők legdrágábban szerződtetett trénerét (azóta a spanyol David Davis ült a helyére). Információink szerint még másfél éves szerződése van Vranjesnek – amihez ő ragaszkodik –, ez nagyságrendileg másfél millió euróba kerülne a klubnak. A Veszprém ennél jóval kevesebbről, a magyar törvényekre hivatkozva eleve egy évről kívánja indítani a tárgyalásokat, de még ebből is jelentősen faragna. A terepen lassan felsorakoznak az ügyvédek, így a hét a hat elleni játék, a zóna vagy zavaró védekezés helyett Veszprémben most egészen más a tét. A mostani vezetők szavahihetősége. Ha ez csorbát szenved, könnyen jöhet egy újabb oligarcha.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,787lájkolóTetszik
2,965követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek