A politikából jöhet a titokzatos új bokszelnök

A politikából jöhet a titokzatos új bokszelnök

Fotó: Unsplash/Hermes Rivera

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar ökölvívás talán eddigi legfontosabb közgyűlésére kerül sor december 15-én. Az ok mindenki előtt ismert: a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) a rengeteg állami támogatás ellenére 348 millió forintos hiányt halmozott fel az augusztusban rendezett ifjúsági világbajnokság rendezése után, és az anyagi probléma mára olyan mértékűre nőtt, hogy a bunyósok a különböző nemzetközi versenyekre csak magán-, illetve egyesületi pénzekből tudnak elutazni.

Nos, egyelőre nem hallani arról, hogy az állam a bokszszövetséget megsegítve újra a zsebébe nyúlna, így egyelőre semmi garancia nincs arra, hogy újabb közpénz érkezne az ökölvívásba. Igaz, névtelenséget kérő informátorunk szerint a balhék ellenére még az sem került napirendre, hogy a boksz kikerülne a 16 kiemelt sportág közül. Információk szerint azonban már megvan a terve a politikai szereplőknek.

Erdei Zsolt: Eszemben sincs másra tolni a felelősséget | Magyar Hang

Fizetésképtelen a Magyar Ökölvívó Szövetség, legalább 342 millió forint a hiány, és felmerült az elnök felelőssége.

„A december 15-ei közgyűlésen ott lesz a sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde és rajta kívül még egy, a politikai körökből érkező személy is, aki ismeri a hazai ökölvívást, és már teljesen képben van a sportágban történtekkel. Egyre valószínűbb, hogy ő elvállalná a bokszszövetség elnöki pozícióját, ám egyelőre tájékozódik. Az illető a jövő szombaton megmutatja magát és elképzeléseit a küldötteknek. A sporttörvény értelmében annak a szövetségnek, amelynek kétszer egymás után decifites az éves költségvetése, kötelessége rendkívüli közgyűlést összehívni. Ez az ülésen az érintett személy már jelöltként méretné meg magát” – állította a sportág ügyeiben jártas, ám egyelőre igen titokzatos informátorunk.

Miután 2017-ben 44 millió forint volt a hiány a szövetségnél, most meg erre jött a már előbb említett 348 millió forintos hiány, és nem valószínű, hogy az év végéig ezt el lehet majd tüntetni, így a rendkívüli közgyűlést mindenképpen meg kell tartani. Hogy ezen indul-e az elnöki pozícióért a jelenlegi elnök, Erdei Zsolt, azt informátorunk nem tudta megmondani, ám azt hallotta, a tanácsadói arra biztatják, ne adja fel, mert ha lemondana, az a felelőssége beismerése lenne.

Kovács Koko István: „Vállalnám az elnökséget, de..." - A teljes interjú | Magyar Hang

Korábbi klasszis ökölvívónk élére állna a magyar amatőr boksz megújításának, ám határozott feltételei lennének.

Kovács Kokó István a lapunknak adott múlt heti interjújában már említette, hogy ha marad a mostani vezetőség, nem tartja kizártnak, hogy a profi tagozat kilép a szövetség kötelékéből, és önállóan folytatja tovább. „Jelenleg annyit mondhatok, hogy a profi tagozat kivár, és abban biztos vagyok, hogy elnökváltás esetén marad a szövetségen belül” – jelentette ki Rácz Félix bokszmenedzser. Hozzátette, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megkezdte a tárgyalásokat, hogy az AIBA (Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség) helyett ki vegye a kezébe az amatőr ökölvívás irányítását, a világversenyek szervezését.

„A NOB képviselői már felvették a kapcsolatot az egyik legnagyobb profi szervezettel is, a WBA-val és vezetőivel, illetve megkeresték a kazah Serik Konakbajevet, aki a legutóbbi elnökválasztáson az üzbég Gafur Rahimov kihívója lett volna. Felmerült egy új szervezet létrehozása is a kazah sportvezető irányításával. A MÖSZ vezetése ebben az ügyben is hibázott, hiszen a NOB figyelmeztetése ellenére kitartott az üzbég alvilág egyik fejének tartott Rahimov mellett” – nyilatkozta Rácz Félix.