Rekorddöntésre készül Hosszú Katinka

Rekorddöntésre készül Hosszú Katinka

Hosszú Katinka (Fotó: Doha Stadium Plus Qatar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő két hétben a vizes világbajnokság eseményei tartják majd izgalomban a világot – legfeljebb a budapesti vívó-vb (július 15–23.) vehet el sportszerető szurkolókat a világ egyik legnézettebb versengésétől.

Szombaton (július 13.) magyar aranyéremmel kezdődött a férfiak nyílt vízi, 5 kilométeres úszószáma, majd folyamatosan csapnak össze a vízilabdások mindkét nemnél, végül pedig a úszók legjobbjait csodálhatjuk meg. A vb-n kvótát lehet szerezni a jövő évi tokiói olimpiára is: a pólósoknál a világbajnokságon a férfiaknál a két döntős, míg a hölgyeknél a vb-címet szerző válogatott jut kvótához, addig a nyílt vízi úszás olimpiai számában (10 km) a vb első 10-10 helyezettje szerez részvételi jogot a nyári játékokra. Úszásban a váltókban a világbajnokság első 12-12 helyezettje kvalifikál Tokióba, míg egyéni számokban a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA szokás szerint két olimpiai szintidőt ad meg. Országonként egy számban legfeljebb 2-2 úszó indulhat, feltéve, ha van olyan versenyző, aki elérte az olimpiai kvalifikációs időt (A szint).

Megvan az első arany: Rasovszky Kristóf világbajnok 5 kilométeren | Magyar Hang

Vízilabdásainktól a csoportból való továbbjutás minimum elvárható annak ellenére, hogy a nőknek nem könnyű a sorsolásuk. A vb-n 16 ország női és férfi válogatottja vesz részt. A négyes csoportokból az első helyezettek azonnal a negyeddöntőbe kerülnek, míg a 2–3. helyen végzett válogatottak a nyolcaddöntőben folytatják a küzdelmet egyenes kieséses rendszerben. A csoportutolsók a 13–16. helyért játszanak. A férfiaknál a magyarok a C csoportban szerepelnek Dél-Afrika, Új-Zéland és Spanyolország társaságában, azaz elvárható, hogy a válogatott csoportelsőként jusson tovább. A hölgyek esetében a házigazda Dél-Koreán kívül Kanada és Oroszország került még a mieink kvartettjébe.

A nyílt vízi úszóknál Rasovszky Kristóf és Olasz Anna mindhárom egyéni távon indul (5, 10 és 25 kilométer), a hangsúly természetesen az olimpiai kvalifikációs 10 kilométeres számon van, ahol rajtuk kívül még Székelyi Dániel és Rohács Réka igyekszik bekerülni a legjobb tíz közé. Gyurta Gergely és Sömenek Onon Kata 25 kilométeren versenyez a vb-n. Ha az olimpiai esélyeket nézzük, a tavalyi Európa-bajnokságon remeklő Rasovszky mellett a négy évvel ezelőtti kazanyi világbajnokság 25 kilométeres számában ezüstérmet szerző Olasznak van reális esélye a kijutásra.

A július 21-én rajtoló úszóviadalon a medencés számoknál 15 férfi és 9 női versenyzőnk áll rajtkőre. Sós Csaba szövetségi kapitány négy-öt éremre számít ettől a csapattól.

„A két évvel ezelőtti budapesti egy különösen jól sikerült világbajnokság volt a 2 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzéremmel, ráadásul a váltóink is a várakozásaink felett szerepeltek. A világranglistás helyezések alapján ezúttal négy-öt érmet várok, amelyből akár három arany is lehet. Minimális különbségek vannak az első és a nyolcadik helyezett között. Éppen ezért a vb-n a döntőbe jutás nagyon komoly eredmény, aki oda bekerül, az már éremesélyes” – jelentette ki a szövetségi kapitány az M1-nek adott interjúban.

Az aranyvárományos immár hagyományosan Hosszú Katinka a 200 és 400 méteres vegyesúszásban, ő egyébként összesen öt számban indul. A 2017-es hazai rendezésű világbajnokság után magánéleti problémák miatt önmagához képest kissé visszaeső háromszoros olimpiai bajnok az elmúlt hónapokban egyre jobb teljesítményt nyújtott. A hetedik mundialjára készülő Hosszú elképesztő rekordot is állíthat, hiszen ő lehet az első úszónő, aki zsinórban a negyedik vb-n megnyerheti mindkét vegyesaranyérmét.

„Elizgulni a versenyt már biztosan nem fogom. De pont jó, hogy jön a világbajnokság, mert nem kell külön tuningolnom magam ahhoz, hogy jól teljesítsek. Amikor valaki hosszú évek óta versenyez, nehéz és fárasztó bemenni abba a bizonyos zónába – de élet-halál kérdése. Muszáj, mert különben nem tudok teljesíteni. Év közben vagy a kisebb versenyeken ezt nehéz elérni – ezért jó a vb, mert ott van az emberben egy egészséges drukk, ami segít” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Hosszú Katinka.

Pillangóúszásban a férfiaknál a világranglistát vezető Milák Kristóf, valamint legnagyobb hazai riválisa, Kenderesi Tamás, illetve a 400 méteres vegyesúszásban induló Verrasztó Dávid tartozik még az aranyesélyesek táborába, de bármikor robbanthat nagy eredménnyel a nőknél Kapás Boglárka és Késely Ajna is, előbbi három, utóbbi négy számban versenyez. A magyar csapat korelnöke, a 33 éves, 13 vb-érmes Cseh László három számban áll rajtkőre – 50 és 100 pillangó mellett 200 vegyesen –, tőle is bármikor számíthatunk valamilyen éremre. A Magyar Úszó Szövetség elnöksége a kapitányok hatáskörébe utalta a váltók összeállítását, akik majd a helyszínen döntenek az egyes csapatok összetételéről.

2015-ben tartották Kangdzsuban a nyári universiadét, a versenyek nagy részét az erre az alkalomra épített Aquatics Centerben bonyolítják le, a nyílt vízi úszás a Nadzsu-tóban lesz, míg ideiglenes helyszíneken rendezik a vízilabdát és a szinkronúszást.