Sporttörténelem: Hosszú Katinka zsinórban negyedszer világbajnok 200 vegyesen

Sporttörténelem: Hosszú Katinka zsinórban negyedszer világbajnok 200 vegyesen

A gyõztes Hosszú Katinka (k), mellette az ezüstérmes kínai Je Si-ven (j) és a harmadik helyezett Sidney Pickrem a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amire annyira vártunk, amire annyira számítottunk, az meglett, hiszen immáron sokadszor bizonyosodik be, a világ első számú vegyesúszóját Hosszú Katinkának hívják. A háromszoros olimpiai bajnok már az előfutamban és az elődöntőben is olyan fölényben volt a riválisaival szemben, hogy vélhetően a 2019-es sportszezon legnagyobb meglepetése lett volna, ha valaki legyőzi őt a hétfői döntőben. Ráadásul a 30 éves magyar versenyző a szám olimpiai bajnokaként visszalépett 100 méter háton, hogy a 200 vegyesen minél jobb eredményt érjen el.

A későbbi győztes Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nos, a teljesítményét látva azt mondhatjuk, ismét a legjobb formáját idéző Hosszú Katinkát láthattuk a medencében. A rajt után a pillangót követően még csak a negyedik volt, a hát után viszont már másodiknak fordult, mellen pedig ellépett a mezőnytől, így egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy gyorson már nem érik utol. A magyar versenyző ezzel sporttörténelmet írt, hiszen négy, egymást követő világbajnokságon – Barcelona, Kazany és Budapest után Kvangdzsuban is – megszerezte a 200 vegyes aranyérmét, és az örömét csak az csökkenthette egy kicsit, hogy nem tudta megjavítani a kazanyi világbajnokságon úszott 2 perc 06,12 másodperces világrekordját. De azt kívánjuk, ez legyen a legnagyobb problémánk…

Időben megelőzte Hosszú Katinkát az 50 pillangón remek idővel döntőbe kerülő Szabó Szebasztián. A zentai születésű úszó meghálálta a belé fektetett bizalmat – nemrég kapta meg a magyar állampolgárságot – és országos csúccsal (22,90) ötödik lett számában úgy, hogy például a szám világcsúcstartóját, az ukrán Andrij Govorovot is megelőzte.

Szabó Szebasztián az 50 méteres pillangóúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Nagyon jó az idő, amit úsztam, de a helyezés azért lehetett

volna jobb. Keményen kell dolgoznom ahhoz, hogy ott legyek a dobogón, de kétségtelen

tény, első világbajnoki döntőnek ez nagyon jó volt. A reakció és a víz alatti

mozgás is rendben volt, talán az utolsó tíz méterem lehetett volna jobb. Ha így

folytatom, akkor talán majd két év múlva..." – nyilatkozta az MTI-nek

Szabó, aki még a vegyesváltó tagjaként kaphat szerepet a vb-n.

A már az előfutamban is remeklő Kozma Dominik fantasztikusan teljesített fő számában, a 200 méteres gyorson, és majd egy másodpercet javítva délelőtti idején a hatodik legjobb idővel (1:45,57) került be a keddi fináléba.

„Nem véletlenül mondtam, hogy képes vagyok 1:45-ös időre.

Kifejezetten jó volt a hajrám, ahol a saját elődöntős futamomban a harmadik

helyre jöttem fel” – értékelt röviden Kozma, majd mosolyogva hozzátette: jöhet

az 1:44-es idő? Érdekesség, hogy a doppinggyanúba keveredett kínai Szung Jang „csak”

a második időt úszta…

Sajnos ugyanez, vagyis a döntőbe jutás nem jött össze Bohus Richárdnak, aki végül a 15. helyen végzett 100 méter háton. Igaz, a magyar úszó a 0-s pályán úszhatott, és eddigi legjobbját így is megjavította, de 53,94 másodperccel nem volt esélye a legjobb nyolc közé bekerülni.

Eredmények

Női 200 m vegyes

1. HOSSZÚ KATINKA 2 perc 07,53 másodperc
2. Je Si-ven (Kína) 2:08,60
3. Sydney Pickrem (Kanada) 2:08,70

Férfi 50 m pillangó

1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 22,35 másodperc
2. Oleg Kosztyin (Oroszország) 22,70
3. Nicholas Santos (Brazília) 22,79
....5. SZABÓ SZEBASZTIÁN 22,90