Milák remek bemutatkozása, Hosszú edzett egyet

Milák remek bemutatkozása, Hosszú edzett egyet

A győztes Hosszú Katinka a nõi 200 méteres vegyesúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 30 éves úszónak – bármennyire is udvariatlanság egy hölgy korával foglalkozni – már igenis oda kell figyelnie arra, hol, melyik távon és mennyit ad ki magából, hogy a kitűzött céljait, valamint a szurkolók elvárásait valóra váltsa. Nos, Hosszú Katinka miután zsinórban negyedszer is vb-aranyérmes lett hétfőn 200 méter vegyesen – Barcelona, Kazany, Budapest és Kvangdzsu –, úgy döntött edzőjével, Petrov Árpáddal, hogy elindul 200 gyorson, de csak és kizárólag azért, hogy edzés gyanánt szinten tartsa a formáját. Ennek megfelelően a háromszoros olimpiai és immáron nyolcszoros világbajnok 1 perc 59,44 másodperces idővel összesítésben a 17. helyen zárt, így az esti elődöntőkben már nem fog úszni, míg az 1500 méteres gyors fináléjára készülő Késely Ajna nem is lépett rajtkőre.

A győztes Hosszú Katinka mutatja aranyérmét a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetése után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Nem tagadom, csak félig voltam ott a medencében, és sem a teljesítményemre, sem az időmre nem lehetek büszke. A 200 vegyesen aratott győzelmem egy jó állomás Tokió felé vezető úton, noha tudom, az sem lesz számomra végállomás. Hogy miért léptem vissza a száz háttól? Egyszerűen nem akarok mindent kipréselni magamból, okosabban próbálom beosztani az időmet így, hogy a 400 méter vegyes az utolsó napon van, az azért nagyon kemény. Amióta Petrov Árpáddal dolgozom együtt, három másodpercet javultam a 2018-as, Glasgow-ban rendezett Európa-bajnoksághoz képest, és ebben rengeteg munka van. Az olimpia szempontjából éppen ott tartok, ahol szerettem volna, de tény, tavaly erről még álmodni sem mertem” – jelentette ki az MTI-nek Hosszú Katinka, amihez edzője csak annyit tett hozzá: nem gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy itt tartanak majd, Glasgow-t követően úgy érezte, ezen a világbajnokságon egy érmet „csíphetnek” majd el. Hát elcsípték…

Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Mindenesetre kedd délelőttre is jutott egy olyan szám, ahol bőven ott lehetünk a végelszámolásnál. Férfi 200 méter pillangón Milák Kristóf és Kenderesi Tamás ugrott vízbe az aktuális világranglista első és második helyezettjeként, és mindketten simán bejutottak az elődöntőbe. Milák rögtön a legjobb idővel (1:54,19), míg Kenderesi egy biztonsági úszással a 11. helyen jutott az elődöntőbe (1:56,82).

„Nagyon könnyűnek, nagyon lazának éreztem, olyan könnyűnek, amilyen csak lehet egy kétszáz pillangó. Kétszer gyorsítottam, egyszer a százas forduló után, egyszer az utolsó tizenöt méteren, egyébként alig adtam ki magamból valamit. Délután is rámegyek a legjobb időre, cél a négyes pálya, nem véletlenül gyakoroltam ott a Duna Arénában. Már nem az az úszó vagyok, aki titkos esélyes, fel kell vállalnom, hogy ezen a távon nekem középen a helyem”- nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hivatalos közösségi oldalán a 19 éves Milák.

Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kenderesinek azért gondjai is akadtak, hiszen előbb vizet nyelt, majd ennek következtében elkezdett fuldoklani a szám felénél. Ráadásul ha ez nem lenne elég, egy oldalsó térdszalagszakadással versenyez, s gyakorlatilag rögtön a világbajnokságon után, július 31-én műtét vár rá.

„Nem kalkuláltam bele, hogy nyolcvan méternél nyelek egy komolyabb vízmennyiséget, ami miatt száz méterig a levegővétel helyett köhögtem. Meg akartam nyerni a futamot, de volt, aki nagyon komolyan vette most, én viszont biztos voltam benne, hogy továbbjutok” – mondta Kenderesi.

Az előfutamok zárásaként Kalmár Ákos 800 méter gyorson 7:54,55-ös egyéni csúccsal – két századdal javította meg eddigi legjobbját – a 19. helyen végzett. A ma délutáni programban minden esély megvan arra, hogy újabb magyar éremnek örülhessünk, hiszen Késely Ajna ezúttal 1500 gyorson ugrik a medencébe, ráadásul a szám világklasszisa, az ötszörös olimpia- és 14-szeres világbajnok Katie Ledecky betegség miatt visszalépett a döntőtől. Ugyancsak finálét úszik 200 gyorson Kozma Dominik, illetve megrendezik a 200 férfi pillangó elődöntőit is Milákkal és Kenderesivel.

A győztes kanadai Margaret Macneil (k), az ezüstérmes svéd Sarah Sjöström (j) és a harmadik helyezett ausztrál Emma McKeon a női 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És ha az első botrányról írtunk már, akkor beszámolunk az egyik legemberibb és legszebb jelenetről is a kvangdzsui vizes világbajnokságról. A 100 méteres női pillangó döntőjét követően a három dobogós – az aranyérmes Maggie Macneil, az ezüstérmes Sarah Sjöström és a bronzérmes Emma McKeon – a tenyerükre írt üzenetben kívántak gyors gyógyulást a leukémiában megbetegedett 18 éves japán vetélytársuknak, Ikee Rikakonak. Rasovszky Kristóf után ez már a második megható jelenet, ami egyébként egyértelműen bizonyítja, hiába hatalmas a tét, fantasztikus emberek versengenek egymással a vízben.