HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Éremesőt hozo...

Éremesőt hozott a szegedi kajak-kenu-vb zárónapja

HIRDETÉS

A hajrájához érkezett a Szegeden zajló olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-világbajnokság, ahol a mai, utolsó napon összesen 14 számban avatnak világbajnokot. Ami azonban ennél is lényegesebb, hogy ebből hat számban a jövő évi tokiói olimpia kvótáinak nagy részét meg lehet szerezni. Magyar szempontból akár aranyesőre is számíthatunk, hiszen a 14 fináléból mindössze egyben, a férfi C1 1000 méteren nem lesz magyar versenyző – igaz, ez olimpiai szám –, míg a többiben, köztük ötben, ahol a tokiói kvótákat meg lehet szerezni, szoríthatunk honfitársainknak. Rajthoz áll többek között az újabb olimpiai szereplés érdekében az a 41 éves, háromszoros olimpiai és többszörös világ-, és Európa-bajnok Kammerer Zoltán, aki ezúttal Gál Péter párjaként K2 1000 méteren ül hajóba, vagy az ötszörös olimpiai bajnokunk, Kozák Danuta. A nézőkön ezúttal sem múlik semmi, hiszen abszolút telt ház van a Maty-éren.

Kammerer Zoltán és Gál Péter István a férfi kajak párosok 1000 méteres versenyének középfutama után a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
HIRDETÉS

Rögtön az első számban titkon aranyéremben reménykedtünk, hiszen az női C2 500 méteren nemcsak az olimpiai kvóta, hanem a vb-cím is elvárható volt a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duótól. A magyar kettős mindent meg is tett, fantasztikusan hajtottak, és a táv felénél úgy is nézett ki, hogy az addig élen haladó kínaiakat képesek lesznek legyőzni. Ám az ázsiai duó is megnyitotta a hajráját, és ezzel Balláék nem tudtak mit kezdeni, így a második helyen végeztek, megszerezve ezzel a magyar csapatnak újabb két olimpiai kvótát.

Balla Virág (j) és Devecseriné Takács Kincsõ a nõk kenu párosok 200 méteres versenyének döntőjében végül ezüstérmet szerzett (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

“Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy ilyen közönség előtt sikerült az ezüstérmet, és ami igazán fontos, az olimpiai kvótát megszereznünk. Ezúttal nem tudtuk utolérni a kínaiakat, de mindent megteszünk azért, hogy Tokióban vissza tudjunk vágni” – nyilatkozta Balla Virág, és hozzátette, 200-on is szeretnének dobogóra állni.

A női kajak egyes olimpiai számában sokan féltek attól, hogy a bombaformában lévő új-zélandi Lisa Carrington legyőzheti ötszörös olimpiai bajnokunkat, Kozák Danutát, akinek a lelke a párosban való kizárását követően sem volt teljesen rendben. Nos, a félelem a vízen valósággá vált, ugyanis Kozák messze a legjobb formájától a rajttól kezdve azért küzdött, hogy egyáltalán dobogóra állhasson. Végül összejött a bronzérem, és ezzel együtt a tokiói kvóta, és a remény, hogy Kozák Danuta – akinek a háta rettentően fájt napok óta – a jövő évi olimpián visszavág majd Carringtonnak.

Kozák Danuta a nõi kajak egyes 500 méteres versenyének döntőjében végül bronzérmet és tokiói kvótát szerzett (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

“Az egész évem hullámzó volt, amely tele volt hullámvölgyekkel. Ebből sajnos itt a világbajnokságon sem tudtam kikerülni. A mozgásom abszolút nem olyan volt, ami elvárható lenne, ám ez most, hazai pályán a bronzéremre volt elég. Nehéz volt feldolgoznom a párosban való kizárásunkat, és már a középfutamok alatt is stresszeltem. Hibáztunk, de csak az hibázik, aki dolgozik, ettől még nem rendült meg a bizalom egymásban. Ugyanakkor sokat segített, hogy Szabó Gabi beült velem egy hajóba, így legalább ennyire összeszedtem magam. Köszönöm a közönségnek a támogatást” – jelentette ki Kozák Danuta, aki bronzával az 500. magyar vb-érmet szerezte meg a sportágban.

HIRDETÉS

Amikor a K2 1000 méteres férfi döntő résztvevői felsorakoztak a rajtnál, elszabadult a pokol a nézőtéren, és mindenki hatalmas erővel buzdította „Zoli bácsit”, azaz a 41 éves Kammerer Zoltánt, aki Gál Péterrel azért hajtott, hogy ebben a számban is bebiztosítsák a magyar kvótát Tokióban. Az már a futam elején látszott, hogy a magyar páros nem lesz harcban az érmekért, és a végén kiderült, hogy a sikeres olimpiai kvalifikáció sem jött össze, ugyanis Kammererék végül nyolcadikként értek célba. Kár érte, mert 800 méterig biztosnak tűnt a kvótát érő 6. hely, ám a jövő évi európai kvalifikációs versenyen még meglehet a magyar részvételi jog Tokióra.

„Nem nézelődtem verseny alatt, és a táv fele után kettészakadt a mezőny, mi pedig hajtottunk a kvótáért. Sokáig úgy tűnt, sikerül is megszerezni, de a vége, ami nem sikerült ugyan rosszul, nem volt elég. Ugyanakkor bejutottunk a döntőbe, hajszálon múlt a kvóta, így elégedett lehetek” – állította Kammerer, míg Gál Péter hozzátette: „A megindulásaink sikerültek, az utazó tempónk viszont nem volt az igazi. Jövőre mindenképpen megpróbáljuk együtt kivívni az olimpiai részvétel jogát.”

A C2 500 méter után a sprinttávján, 200 méteren is ezüstérmet szerzett a Balla Virág és Devecseriné Takács Kincsõ (j-b) a nõi kenu párosunk (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És ha egyszer egy üzlet beindul. A női kenu páros olimpiai számában, 500 méteren ér vb-ezüstérmes és olimpiai kvótás Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kettős szinte a dobogóról érkezve beült ismét a hajóba, hogy a sprinttávon, 200 méteren legyőzze a kínai kettőst. Nos, ez már ugyan szorosabb lett, mint az ötszázas verseny egy másik kínai kettős ellen, ám a magyarok ezúttal is másodikok lettek, azaz kétszeres ezüstérmesként zárták a világbajnokságot.

„Nagyon élveztük ezt a kétszázat, az utolsó versenyünk volt idén, nagyon örülök, hogy újra érmet nyertünk” – mondta Balla Virág, míg Devecseriné hozzátette, a kínaiak elképesztő időket mentek, de most némi pihenés jön, majd utána a felkészülés Tokióra, ahol visszavágnának a kínaiaknak.

Hajdu Jonatán a férfikenu egyesek 200 méteres versenyének döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A férfiak C1 200 méteres fináléjában a Szegeden már egy ezüstérmet szerzett Hajdu Jonatán állt rajthoz. Kenusunk remekül kezdte el a rajtot, úgy tűnt, akár újabb érmet szerezhet a Maty-éren, ám hiába biztatta fergetegesen a közönség, a magyar versenyző kicsit elfáradt, így végül a dicséretes 5. helyen zárt. Mint kiderült, Hajdu és edzője a pihenő után arra készül majd, hogy jövőre az olimpiai számban, ezer méteren kivívja az olimpiai részvétel jogát.

„ajnos nem volt esélyem a kifejezetten kétszázasokkal szemben, de ezzel az ötödik hellyel is elégedett vagyok, hiszen ezen a távon ez eddig a legjobb eredményem. Ez és a párosban megszerzett érem megalapozza a jövő évemet, és a felkészülésemet kizárólag a tokiói kvóta megszerzésének rendelem alá” – fogalmazott Hajdu Jonatán.

HIRDETÉS

Az utolsó sprintfináléban, a férfi K2 200-on újfent magyar éremeséllyel várta a közönség a rajtot. A Balaska Márk, Apagyi Levente kettős ennek ellenére kissé elizgulta a rajtot, ami pedig ebben a számban az egyik legfontosabb. A magyarok azonban hamar ráléptek a gázra, és elképesztő tempót diktálva végül a német párost két századdal megelőzve megszerezte a magyar csapat újabb bronzérmét.

Balaska Márk (j) és Apagyi Levente a férfikajak-párosok 200 méteres versenyében bronzérmet szerzett (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

„Volt a rajtnál egy billenésünk, de ez benne van a versenyzésben. Egész évben erre készültünk, és most ennyi volt benne. Örülünk a bronzéremnek” – közölte Balaska, míg Apagyi csak annyit tett hozzá, sajnálja, hogy nem tudta a harmadik vb-címhez juttatni társát.

A C4 500 méteres versenyében aztán a Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás négyestől az eredmények ismeretében a dobogó bravúr lett volna. Ugyan remekül mentek a mieink, végül nem tudtak érmet szerezni, de az ötödik helyük mindenképpen jó alap lehet a jövőre nézve.

Korisánszky Dávid, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás és Bakó Tamás (b-j) a férfikenu négyes 500 méteres versenyének döntője után a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A női kajak négyesünkből ugyan hiányzott Kozák Danuta és Kárász Andrea, ám így sem nevezhető tartalékos csapatnak, hiszen a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra magyar hajó a vb-arany elsőszámú esélyese volt. Ennek megfelelően a rajtgépből kijőve ott haladtak az élmezőnyben, majd a táv felénél már élre álltak, majd nagy hajrát nyitva megszerezték a vasárnapi döntők első magyar aranyérmét, amivel nemcsak megőrizték a hosszú évek óta tartó veretlenségét Magyarországnak, hanem simán megszereztek újabb négy kvótát Tokióba.

„Fantasztikus érzés, hogy ilyen közönség előtt aranyérmet nyertünk. Ezért edzettünk, ezért jöttünk” – nyilatkozta a vízből kiszállva a Szegeden már második vb-címét szerző Medveczky Erika.

A győztes Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra (elöl j-b) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu-világbajnokságon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

„Rengeteg változatban ültünk a hajóba, amíg végül kikötöttem elöl. A pálya elején remekül vettük fel a tempót,és alig vártam, hogy kiadhassam a jelszót a hajrára. Mi vagyunk a legjobbak, és ezt most is bizonyítottuk. Innentől kezdve Tokió a legfontosabb” – tette hozzá a 19 éves vezérevezős, Gazsó Alida Dóra, aki még a parton is alig akarta elhinni, hogy világbajnok lett.

„Nekem van annyi lélekjelenlétem, hogy dumálok futam alatt, így ezért én ülök Dóra mögött, akit néha elvisz a szíve. Remekül ment minden, egy hatalmas lendületet kaptunk a jövőre nézve. Bebizonyosodott, hogy a magyar négyes akárhogy áll össze, mindig a legjobbak vagyunk” – árulta el a szintén Szegeden két aranyat nyerő Csipes Tamara.

HIRDETÉS
Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs és Kuli István (j-b) a férfikajak-négyes 500 méteres versenyének döntőjében megszerezte az 5. helyezés az ezzel járó négy tokiói kvótát (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A férfiak hasonló számában ugyan nem reménykedhettünk hasonlóan szép eredményben, de abban igen, hogy újabb négy kvótát képesek lesznek megszerezni a 2020-as olimpiára. Nos, a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István négyes megtette azt, amit a haza megkövetelt, és remek pályát teljesítve végül az ötödik helyen zártak, ami egyben tokiói kvótákat ért.

„Nagyon örülök, hogy sikerült megszerezni a kvótát. Elképesztő érzés volt a hazai közönség előtt elhaladni, ami valamennyiünket feldobott. Azok vannak előttünk, akik hosszú ideje együtt mennek, míg nálunk ismét két embert cseréltünk a vb-re” – nyilatkozta Tótka Sándor, míg ehhez csak annyit tett hozzá Nádas Bence, hogy teljesen kihajtották magukat.

Ezzel a magyar csapat a hosszútáv-döntők előtt összesen négy arany, három ezüst és három bronzérmet szerzett Szegeden, és ami még ennél is fontosabb, hogy férfi és női kajakosaink összesen öt-öt, míg a kenusaink közül a Balla-Devecseriné kettős révén két olimpiai kvótát szerzett. Azonban semmi ok az elkeseredésre, hiszen a hiányzó részvételi jogot a jövő évi kvalifikációs világkupa-versenyen megszerezhetik versenyzőink.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,506lájkolóTetszik
2,556követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Fesztiválszezon

Macski, nyuszka, egér. Mára az összes ilyen nevű állat kihalt. Lehet, hogy emiatt kerültek egymástól még messzebb az emberek.