Épülnek az új stadionok, de a galád Google Mapsen sokszor még mindig a régit találjuk

Épülnek az új stadionok, de a galád Google Mapsen sokszor még mindig a régit találjuk

A Google Maps egyik utcanézete szerint így néz ki a Diósgyőr stadionja 2019 szeptember elején

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pikáns, focit szerető emberként enyhén pikírt anomáliára bukkantam a minap a Google Maps (Google Térkép) felületén: valamit keresve odatévedtem egy NB I-es csapat vadi új stadionjához, és a legnagyobb ámulatomra, a csilivili létesítmény helyett még a rozoga, régi elődjét találtam. A poén ráadásul az volt, hogy nem csak a műholdképen, de az utcanézetben (Street View) is a mai napig a lepukkant verzió virít a képernyőn, holott nem a mostani önkormányzati választásokra időzítve vágták át rajta a piros-fehér-zöld szalagot.

Ezen felbuzdulva, fogtam magam, rákerestem az összes, az elmúlt évtizedben épült stadionra, és legnagyobb döbbenetemre azt tapasztaltam (és most is azt látja bárki), hogy a probléma rendszerszintű! Mint valami időutazós sci-fi: van, ahol sem a műholdkép, sem az utcanézet nem frissült, már hosszú évek óta. De akad olyan is, ahol két nézet között totális kontraszt van. Előfordul, hogy miközben a főútvonalról a modern pálya látszik, addig egy bekötőútról a régi épület mosolyog még ránk. E jelenség „prémiumváltozata” pedig az, amikor mit sem sejtő utcanézegetés közben, egy óvatlan kattintás során egy eldugott helyre toppanunk, és hirtelen 30-40 évet ugrunk vissza az időben.

Ezek után nincs is más hátra, mint bekészíteni egy kis szotyit, és végigmenni ezen a rendhagyó, ám a maga nemében szórakoztató túrán. Így néz ki a magyar NB I összes, valamint öt új létesítménnyel bíró NB II-es csapat stadionja jelenleg a digitális csúcstechnológia mindenhatójának a térképrendszerében. Előbb az idei szezon első osztályú alakulatai jönnek, majd a második vonal együttesei. Meg kell jegyezni, hogy vannak olyan pályák, amelyek már korántsem számítanak újnak, így tényleg érdemes lenne már frissíteni legalább a műholdképet.

Ha időrendben haladunk, ki másé is lehetne a „legrégebben” működő új focipálya és -aréna, mint a felcsúti Puskás Akadémiáé. Ha műholdképről nézzük, minden rendben van a 2014. április 21-én átadott Pancho Arénával, még véletlenül sem fog gyanút senki, ám, utcanézetben valami egészen érdekes pillanatfelvételbe lehet botlani: olyanba, ahol még építik (!) a stadiont.

A műholdképen még a DVSC otthona, a debreceni Nagyerdei Stadion is épül – pedig a csapat már 2014 májusában 2–1-re verte benne az Újpestet. (Most szombaton azonban 2–1-es vezetésről sikerült veszteniük a lilákkal szemben, akik végül „hazai pályán” 3–2-re hozták a meccset, nagy bánatomra.) Sebaj, visszatérve a Google térképére, a talajszinten minden rendben van, ám ha valaki ügyes, talál egy olyan pillanatot, amikor egy kattintással visszaugorhat az időben, és máris ott virítanak a régi stadion 1934-es hátsó bejáratának ikerpilonjai. Felemelő látvány, pont passzol az őszhöz, a Campus Fesztivál-veteránok meg nagyot sóhajtva elrebeghetik: „amikor még a szebb napokat látott, leharcolt régi aréna gyepének közepén lehetett trappolni!”

Az idei szezonban a tabella előkelő helyén tanyázó Mezőkövesd három éve felavatott pályája felülről úgy néz ki, ahogy annak rendje és módja szerint ki kell. Ha azonban körbeszaladunk, a hátsó fertályon, a kis bekötő út végén azért beköszön 2011 és a dicső múlt.

A műholdképről a ZTE Aréna is olyan, amilyennek lennie kell. Az anomália akkor kezdődik, mikor a lelkes fanatikus elkezdi körbejárni a területet, ugyanis 2012-ben – négy évvel a teljes haptákba vágás előtt – még az egyik hosszanti lelátó igazi retrolátvánnyal fogadta a mélyen tisztelt nagyérdeműt.

Mivel a tavaly átadott stadionok időben már közel vannak, teli szájjal reklamálni annyira nem érdemes. Ennek ellenére, van annak bája, hogy a Diósgyőr, azaz a DVTK 2018. május 5-én átadott új létesítménye helyett a műholdképen még mindig – az egyébként az 1936-os olimpiára épített berlini stadion mintájára 1939-ben készült –, sokak számára jól ismert épület látható. S ugyan a guglis srácok igyekeztek az utcanézetet gatyába rázni, ám ha besasszézunk a mellékutcára, akkor bizony ez tárul elénk! Zseniális, valószínűleg nem csak belőlem csal elő megannyi emléket ez a bejárat, vendégként volt lehetőségem jó párszor élvezni a diósgyőri szeretetet.

A paksi Fehérvári úti stadion újjászületése sem volt egy könnyű menet, de mára minden elrendeződött. Az utcanézet itt is remek, viszont a műholdképen még mindig a régi felirat virít, és fennen hirdeti az ég felé a csapat nevét, a magyar focit szeretők nosztalgiafaktorára hajazva.

Nem akármilyen utat járt be a Mol Fehérvár FC (egyik leánykori nevén Vidi) stadionja sem. Ahogy arról lapunk is beszámolt, hét módosítással és kivitelezéssel szembeni aggályok miatt sikerült azt a bravúrt elérni, hogy miközben a csapat nagyot menetelve tavaly bejutott az Európa-liga főtáblájára, a stadionjukat nem tudták időre átadni. Így 2018 őszén a három nemzetközi meccsüket – köztük egy PAOK-verést, és egy remek Chelsea elleni döntetlent – a Ferencváros otthonában voltak kénytelenek lejátszani.

Nos, a Google-nál sem jobb a helyzet, hiszen a műholdképen és az utcanézetben is a régi Sóstói stadionnal szemezhetünk. Persze lehet, az internetes óriásnál sejtettek valamit arról, hogy a fehérvári csapatnak egy ivóvízhálózatban kimutatott fertőzésveszély miatt még az idén sem sikerült hazai pályán nemzetközi meccset játszania, maradt a szokásos Felcsút és a Pancho Aréna – mi más. (Külön vicces, hogy miközben a kereső már az új stadiont mutatja, addig a műholdkép a régit.)

A többi NB I-es csapat létesítményeiben nagy izgalmak nincsenek, de azért ebben a kis galériában szépen azokat is át lehet pörgetni, mert akad köztük egy olyan, amelyik a Google szerint még áll, ám mi tudjuk, hogy már nincs.

Az első osztály után érdemes tennünk egy kitérőt a második vonalba, hiszen nem egy NB II-es csapatnak van vadiúj arénája. (Azt a mókás fricskát most hagyjuk, hogy tuti kiesik az első osztályból az a csapat, amelyik új stadiont kap.)

Aki a 2000-es években járt valaha Szolnok-meccsen, tudja, tényleg megváltásnak számít a három éve átadott új Tiszaligeti Stadion. Ugyan a régi pálya 1974-ben épült, kevés leharcoltabb létesítményt lehetett találni a mezőnyben a szolnokinál. A csapat 1948 után hatvankét évvel, 2010-ben jutott fel az első osztályba, de egy szezon után vissza is estek a második ligába, hiába próbált meg mindent a helyi születésű, akkor ott játszó, ám korábban a Debrecenben vigéckedő Pető Zoltán és csapattársai.

A Szolnoki MÁV FC végül aztán 2016-ban kapott egy kis csinos, új létesítményt, ám a műholdképen és az utcanézetben még a múlt köszönti a térképen szörfölőket. Személyes kedvenc a – kisebb ókori amfiteátrumokat idéző – földdel döngölt lelátó az utcanézetben.

Sokan a szemközti panelsor miatt csúfolták sokat a szombathelyi Haladás stadionját, volt olyan vicces állátványterv, amely épp emiatt panelházakból összeállított lelátókat vizionált új pálya gyanánt. Nos, a károgóknak nem lett igazuk, a Haladás takaros kis stadiont kapott 2017 novemberében, majd idén tavasszal ki is esett az első osztályból.

Ami a stadiont illeti, a műholdképen még a régit találjuk, és ugyan az utcanézetbe kezd beszivárogni a naprakész látkép, azaz a Bartók Béla körút felől már az új pályát látni, ám a névadó Rohonci úton még a régi, jól megszokott Hali stadion mosolyog vissza ránk.

A szebb napokat látott, idén azonban az NB II-ből is kizárt Balmazújváros 2016 júliusában átadott stadionja felülről tiptop, az utcanézetben azonban még visszakacsint a „libalegelő”-hangulat.

Két létesítmény maradt még: a Vasas és az MTK. Előbbinél az új Illovszky Rudolf-stadiont nagyjából két hónapja adták át, így esetükben korhű nézetért reklamálni egyelőre talán még nem ildomos. Az MTK-nál meg minden rendben, a műholdképen a stadion már áll, csak körülötte folyik még serényen a tereprendezés.

Rendhagyó utazásunk végén mást nem is kérhetünk, mint hogy: Kedves lányok és fiúk ott a Google-nál! Mi a búbánatot csináltok, hogy ily’ böszmeségek tucatjaiba kell belebotlania a focit szerető magyar embereknek? Nyomatékosan megkérnénk hát minden kedves Google-munkatársat, tessenek már jobban odafigyelni, hatékonyabban dolgozni, gyakrabban frissíteni a térképeket és az utcanézeteket (ne csak a fő-, hanem a bekötőutakon is), hogy az egyszerű munkásember naprakészen, a Google Mapsen is gyönyörködhessen a hazai labdarúgás zászlóshajóiban!