Legalább 30 milliárd forintba kerülhet a budapesti atlétikai vb

Legalább 30 milliárd forintba kerülhet a budapesti atlétikai vb

A Déli Városkapu Program győztes látványterve, benne az atlétikai stadionnal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább 38 milliárd forintba kerülhet a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság rendezése, amiből 31 milliárd forint lehet az állami támogatás – derül ki a PwC hatástanulmányából, melyet a 24.hu ismertetett.

A verseny közvetlen költségei azért ilyen alacsonyak, mert például csak az ideiglenes infrastrukturális beruházásokat számítja be (például a stadion bővítését), az atlétikai központ megépítését viszont a versenytől függetlenül megvalósuló beruházásnak tekinti – hangsúlyozza a lap.

A tanulmány készítői úgy kalkulálnak, hogy az esemény szervezése 29,9 milliárd forinttal járul hozzá a magyar GDP növekedéséhez. A rendezvény összesen 4220 magyar ember foglalkoztatását támogathatja. A világbajnokság összesen 166 ezer látogatót vonz, fele-fele részben magyarokat és külföldieket. Az utóbbiak átlagosan 3,9 napot töltenek Magyarországon, napi kiadásuk 25 ezer forint lesz, azaz összesen 8,25 milliárd forintot költhetnek el itt.

A tanulmány 416 ezer belépőt értékesítésével számol, a tervek szerint 208 ezer itthon, elsősorban Budapesten és környékén, 83 ezer a környező országokban, 42 ezer Európa más részein, további 83 ezer pedig a világ egyéb területein kelne el. Ebből a bruttó számlán 3,1 milliárd forintos jegybevétellel számolnak, valamint 3,9 milliárdos egyéb bevétellel.

A hatástanulmány készítésekor 282,8 forintos dollárárfolyammal számoltak, ám az árfolyam most éppen 307,7 forint.

Címkék: atlétikai vb