Kilenc koronavírusteszt lett pozitív az úszóknál

Kilenc koronavírusteszt lett pozitív az úszóknál

Kozma Dominik a férfi 200 méteres gyorsúszás előfutama után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 24-én (Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt az elvégzett koronavírustesztek – közölte a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ). A MÚSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, a sportág speciális igényeit szem előtt tartva az elmúlt időszakban igyekezett megoldást találni arra, hogy a válogatott versenyzők továbbra is medencés edzéseket végezhessenek.

Mint írják, az uszodák üzemeltetőivel – elsősorban a Nemzeti Sportközpontok vezetőivel – és az állami sportvezetéssel abban állapodott meg a MÚSZ, hogy a külföldi edzőtáborokban készülők közül csak azok állhatnak edzésbe, akik átestek két koronavírus-teszten, és a három nap különbséggel elvégzett tesztek egyaránt negatív eredményt hoztak, valamint hazatérésüket követően 14 napot karanténban töltöttek. A korábban is Magyarországon tréningezőknél egy negatív teszt volt az előírás. Hozzátették: a MÚSZ a mintavételhez egy magánszolgáltatót vett igénybe, míg a teszteket államilag akkreditált laborokban dolgozták fel – az eljárás teljes költségét a szövetség saját forrásaiból fedezte.

„A tesztelésen részt vett a válogatott keret valamennyi tagja, illetve a válogatott mellett dolgozó szakemberek (edzők, gyúrók) is. A szövetségbe folyamatosan érkeznek az eredmények, melyek kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt. Ők valamennyien külföldi edzőtáborokban jártak, melyeket követően 14 napra karanténba vonultak, azaz hazatérésük óta egyikük sem vett részt edzéseken” – olvasható a közleményben.

A MÚSZ hangsúlyozza: teljes mértékben együttműködik az egészségügyi szervezetekkel, és kizárólag azon úszóinak teszi lehetővé a medencés edzések elkezdését, akik esetében kizárható a fertőzés – azaz az egy vagy két negatív teszt mellett az is, hogy bármilyen formában érintkeztek fertőzött társaikkal akár a karantén kezdete előtt, akár annak letelte után. A zárt edzőtáborok során az úszók folyamatos orvosi felügyelet alatt dolgoznak majd, és rendszeresen részt vesznek egészségügyi vizsgálatokon – írják.

„A fertőzöttektől kapott információk alapján egyelőre egyikük sem igényel különleges orvosi ellátást, ugyanakkor az állami járványügyi hatóságok már felvették velük a kapcsolatot. Amennyiben bármelyikük kezelésre szorulna, úgy rájuk is a jelenleg érvényben lévő országos egészségügyi protokoll szabályai vonatkoznak” – közölte a MÚSZ.

„Nyolcszáz méternyi futás után úgy éreztem magam, mint egy háromórás edzés végén”

Kapás Boglárka után Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid is arról számoltak be kedden, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztjük.

„Úgy tűnik, hiába egy negatív teszt, ha a másodikra lesz csak kimutatható a vírus...” − írta Kozma Dominik világ- és ötszörös Európa-bajnoki bronzérmes úszó az Instagramon.

A Kőbánya SC mellúszója, a decemberi rövid pályás Eb-n a 4x50 méteres vegyes váltóval ezüstérmes Horváth Dávid szintén az Instagramon írta meg kedden, hogy az érintettek között van, de egyelőre ő is tünetmentes.

Bohus Richárd is megerősítette kedd este a Nemzeti Sportnak, hogy pozitív lett a tesztje. A világbajnoki bronzérmes úszó a múlt héten furcsaságokat észlelt, s bár csodálkozott ezeken, gondolt a fertőzésre is, de hogy valóban elkapta a vírust, azt csak a második teszt igazolta. „Múlt héten nyolcszáz méternyi futás után úgy éreztem magam, mint egy háromórás edzés végén. Nem értettem azt sem, hogy az otthoni mozgás után miért van izomlázam, jeleztem is az edzőmnek, Nagy Péternek, hogy biztosan koronavírusos vagyok. Aztán a teszt bebizonyította, hogy tényleg! Egyébként semmiféle egyéb tünetem nincs, jól érzem magam” ­– mondta el a Nemzeti Sportnak Bohus Richárd.

Kapás Boglárka az M1-nek azt mondta, hétfőn tudta meg az eredményt, akkor el is sírta magát. Hozzátette, úgy tudja, másoknak is pozitív lett a második tesztje. Megjegyezte, mostanra megnyugodott, a pozitív teszt pedig legfeljebb annyi változást hoz számára, hogy ő most már élelemért sem hagyhatja el a lakhelyét.

„Nem mondom, hogy nem vagyok tőle betojva”

Kozma Dominik szintén az M1-nek nyilatkozott. „Vegyes érzésekkel fogadtam. Nem mondom, hogy nem vagyok tőle betojva. Féltem a feleségemet” – fogalmazott a BVSC világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, aki hozzátette, neki sincs semmi baja, egyetlen tünetet sem produkál.

„Komolyan vettük a járványügyi helyzetet, ez a legfontosabb pozitívum. A külföldről hazatérő versenyzőket nem engedték be az uszodába, nem mehettek közösségbe, amíg nincs két bizonyítottan negatív leletük. Erős sportemberekről van szó, de egy vírussal a szervezetükben kellett volna edzeniük, mozogniuk, ami nem szerencsés. A klórozott víz a vírust elpusztítja, de a versenyzők egymásra így is hatással lehettek volna. Abban bízhatunk mostantól, hogy mindenki egészséges marad, és könnyedén átvészeli a fertőzést” – mondta az Indexnek Sós Csaba szövetségi kapitány, aki az érintettek neveit nem árulta el.

A Nemzeti Sport délután azt írta, hogy információik szerint tucatnál is több esetben hozott pozitív eredményt a második vizsgálat. Az érintettek között edző is található. Mivel többeknél kétes eredménnyel járt a második teszt, harmadik mintavétel következik. 

Kapás Bolgárka kedd reggel Facebook-videóban mondta el, hogy a felkészülés jegyében végeztek rajtuk teszteket. Nála az első negatív lett, ám a második pozitív. Mint mondta, jelenleg házi karanténban van, ám amúgy sem mozdult volna ki. Megjegyezte: egyelőre jól érzi magát, semmilyen tünete nincs. Épp ezért szeretné felhívni a figyelmet, hogy ha nincs is semmi baja az embernek, vegye fel a maszkot, a kesztyűt, nagyon figyeljen mindenki oda, és ha teheti maradjon otthon – mondta a videóban Kapás Boglárka.

Kozma Dominik szombaton az M1-en arról beszélt, hogy ezen a héten a Duna Arénában, a Laky Károly Uszodában, valamint Törökbálinton, Balatonfűzfőn és Győrben folytatódik a közös munka azok számára, akiknek mindkét koronavírus-tesztjük negatív lett. Hozzátette, ő vasárnap vagy hétfőn kapja meg a második vizsgálatának eredményét, így kedden vagy szerdán ugorhat ismét medencébe. „Elsősorban nem a bezártság zavar, hanem az uszodahiány, a vízhiány, hiszen két hete nem tudunk úszni” – mondta akkor Kozma Dominik.

A magyar úszók közül többen is külföldi edzőtáborban jártak az előző hetekben. Kapás Thaiföldön volt, Kozma pedig a törökországi Erzurumban. A világjárvány miatt kialakult helyzet miatt a hazatérő sportolók mind önkéntes karanténba vonultak – emlékeztetett a 24.hu.