A magyar válogatottnak 34 éves átkot kellene megtörnie, vagy Szlovákia örülhet

A magyar válogatottnak 34 éves átkot kellene megtörnie, vagy Szlovákia örülhet

A magyar labdarúgó-válogatott edzése a november 19-ei Wales-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőmérkõzés előtt a cardiffi városi stadionban 2019. november 18-án. Középen Szalai Ádám (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eredményt illetően egyetlen szurkoló sincs nehéz helyzetben, hiszen nem nagyon kell számolgatni, ha a magyar válogatott kedd este győz Walesben, kijut a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra. Akkor sincs veszve semmi, ha ez nem sikerül, hiszen amennyiben Szlovákia nem győzi le hazai pályán Azerbajdzsánt, még a döntetlen is jó lehet Cardiffban. És még vereség esetén is kijuthat a csapat a kontinensviadalra, ehhez a Nemzetek Ligája a fentieknél lényegesen komplikáltabb selejtezőiben kell diadalmaskodnia.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az elutazást megelőző sajtótájékoztatón, a repülőtéren elmondta, a hozzáállás és az akarat dönt majd kedden. A kapitány szerint a walesiek szombati Azerbajdzsán elleni győzelméből nem sok mindenre következtethetünk, hiszen azon a találkozón nem a legerősebb összeállításában lépett pályára a rivális, de ez nyilvánvalóan Cardiffban már nem így lesz. Konkrétum is elhangzott, hiszen megvan a kezdő tizenegy, csak az a kérdés, hogy melyik az a három játékos a keretből, akik még a kispadra sem ülhetnek le Walesben. Az biztos, hogy Nagy Zsolt, aki az Uruguay elleni pénteki stadionavatón bemutatkozott, ott lesz majd a pályán, hiszen a Puskás Akadémia védője meggyőzte a szakmai stábot.

Skybox Magyarország | Magyar Hang

Péntek estig súlyos tévedésben éltem, mert azt hittem, stadionok épülnek nyakra-főre Magyarországon. Egy lótúrót, mama, mondhatnám egy klasszikust idézve - tulajdonképpen gigantikus skyboxokat építenek, és hogy legyen indok is a bennük való ücsörgésre, köréjük húznak egy futballmérkőzések megrendezésére is alkalmas stadiont.

– Nagy kihívás és nehéz találkozó lesz, de jó formában és jó hangulatban várjuk. Kedden be kell fejezni a munkát – fogalmazott Ryan Giggs walesi szövetségi kapitány. – Ez nem rólam szól, hanem az egész országról. Jó lenne újra átélni a 2016-os élményeket, ettől jelenleg egyetlen meccs választ el minket. Nagyon kemény lesz, de muszáj megnyernünk. Minőség és bátorság, ezek a kulcsszavak. Hiszek a játékosaimban, de jobban kell futballoznunk, mint Bakuban – tette hozzá a Manchester United legendája. A walesi csapatkapitány, a Real Madrid támadója, Gareth Bale hangsúlyozta, a Budapesten 1–0-ra elveszített meccsük elszalasztott lehetőség volt, de már túl van rajta, és csak a keddi találkozóra koncentrál.

A két csapat eddig 11 alkalommal találkozott, négy magyar győzelem mellett két döntetlen és öt walesi siker a mérleg. Az első két találkozóra az 1958-as svédországi vb-n került sor. Elsőre döntetlen lett, a továbbjutásról döntő rájátszás meccset azonban Wales nyerte 2–1-re, kiejtve ezzel az előző évben a döntőig menetelő, de alaposan kicserélődött magyar válogatottat. Wales utoljára tétmeccsen 1975-ben, vagyis 44 évvel ezelőtt nyert Magyarország ellen, egy Eb-selejtező meccsen a Népstadionban.

Nem kell ennyit visszautazni az utolsó olyan alkalomhoz, amikor a magyar csapat egyenes ágon jutott ki nagy tornára. Az 1985-ben, 34 éve, sikerrel zárult világbajnoki selejtezőket követően csak az előző Eb-re vívta ki a részvételt, négy éve azonban pótselejtezőn biztosította helyét a kontinensviadalra. Amennyiben Walesben nem jár sikerrel a nemzeti együttes, akkor jövő márciusban a tavaly őszi Nemzetek Ligája-szereplése alapján kapott ellenfelekkel szemben bizonyíthat. A magyaroknak ez esetben két mérkőzést kellene nyerniük, az elsőt mindenképpen idegenben, az ellenfelekre a pénteki, nyoni sorsoláson derül fény.

Nem mindegy, hogy milyen úton jut ki a tornára a csapat, hiszen ha kedden kiharcolja részvételét, akkor akár mindhárom csoportmeccsét a pénteken felavatott Puskás Arénában játszhatná. Viszont ha pótselejtezőre kényszerül, akkor siker esetén is csak kétszer lépne pályára Budapesten, a harmadik meccsét pedig mindenképpen Münchenben vívná a német válogatott ellen.

Az Eb-selejtezők E csoportjában a már kijutott Horvátország mögött Magyarország a második 12 ponttal, Wales a harmadik 11 ponttal, Szlovákia 10 ponttal. A Wales–Magyarország párharc győztese megszerzi a továbbjutó helyet, döntetlen esetén Szlovákia előtt nyílna meg az út, ha hazai pályán legyőzik Azerbajdzsánt, ők végeznek a második helyen.

A Wales-Magyarország kedd este 20.45-kor kezdődik Cardiffban, Szlovákia ugyanekkor kezd Azerbajdzsán ellen Nagyszombatban.