Gyulay Zsolt a Liu fivérekről: semmit sem tehetünk

Gyulay Zsolt a Liu fivérekről: semmit sem tehetünk

Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Kónya Zsófia, Liu Shaoang, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó tagjai a csapatverseny elődöntője után a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A Magyar Olimpiai Bizottság semmit nem tud tenni ilyen esetben, mert a versenyzők a szövetségekkel és klubjaikkal vannak szerződésben” – reagált arra a hírre Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu testvérek jelezték országváltási szándékukat.

„Váratlanul nem ért a hír, mert múlt héten beszéltem a fiúkkal. Lehetett látni előre, hogy valami nem jól alakul ebben az ügyben, mivel az edzőjük, Lina elment Magyarországról, ők pedig őt akarták követni”.

Az MTI szerint a sportvezető jelezte: felajánlotta segítségét, hogy esetleg közvetít a felek között. Hozzátette, a MOKSZ minden megtett, de valószínűleg Kínával nehéz versenyezni, a versenyzők pedig nagyon ragaszkodnak az edző személyéhez.

„Nem titok, a 2026-os, milánói téli olimpián nagyon számítottunk rájuk. Óriási a potenciál bennük, ami érmekben mérhető. De az az igazság, hogy ez az ő döntésük, és ha ezt eldöntötték, akkor nem tudunk mit csinálni. Mi mindenképpen nagyon büszkék vagyunk rájuk és köszönjük, amit Magyarországért, a korcsolyasportért és az olimpiai mozgalomért tettek” – mondta Gyulay, aki szerint olyan klasszist képviselnek a Liu fivérek, amit nehéz lesz pótolni.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott.

Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két-két arany- és bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

A jégkorcsolya világán belüli botrányokról itt írt részletesebben a Magyar Hang.