Covid-botrány: PCR-tesztekkel élhettek vissza magyar teniszezők

Covid-botrány: PCR-tesztekkel élhettek vissza magyar teniszezők

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő Bardóczky Kornél egykori teniszező (j) társaságában a Magyar Tenisz Szövetség budapesti tisztújító közgyűlésén, ahol a szervezet elnökévé választották 2020. július 27-én. MTI/Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt jelentetett meg csütörtökön a Lázár János vezette Magyar Tenisz Szövetség, amelyet a Hvg.hu vett észre. Ebben azt írták: „Az elmúlt 48 órában a Magyar Tenisz Szövetség tudomására jutott: alapos a gyanú, hogy visszaélések történhettek a COVID-19 vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban, e visszaélésekben pedig a Szövetség egyes sportolói, edzői és munkavállalói is érintettek.”

Ennek nyomán az elnökség határozatban utasította az ellenőrző bizottságot, hogy vizsgálja meg, valóban történhetett-e bármilyen visszaélés a Szövetséggel kapcsolatban álló versenyzők és sportszakemberek tavalyi covid-tesztelése során, okkal merül-e fel a szabálytalanság gyanúja.

Az elnökség emellett felhívja a főtitkárt, hogy haladéktalanul folytassa le a szükséges fegyelmi eljárásokat, az elnököt (vagyis Lázár Jánost, a harmadik Orbán-kormányban a Miniszterelnökséget vezető jelenlegi országgyűlési képviselőt) pedig arra, hogy az alapos gyanúra való tekintettel tegye meg a szükséges büntető feljelentést ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

Mint írják, a Szövetség mindenben együttműködik a vizsgálatot folytató hatóságokkal, a vizsgálat eredményeiről tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Frissítés1:

A 24.hu úgy tudja, a III. kerületi székházban sorra hallgatják meg az éljátékosokat, az ügyben ugyanis a legjobb, legismertebb teniszezőink is érintettek lehetnek.

A portál hozzáteszi, hogy a szövetség csütörtöki közleményét – miszerint az elmúlt 48 órában értesültek a visszaélesekről – erősen árnyalja az a lap birtokába jutott dokumentum, amelyben az egyik válogatott koordinátor, korábbi teniszező egy 2021 nyarán kelt fejléces, hivatalos levélben arról értesíti a korosztályos válogatottakat, illetve szüleiket, hogy egy európai versenyhez „szükség van PCR-tesztre a gyerekek számára, ezt most úgy tudjuk megoldani, hogy átkülditek nekem a következő adatokat és az orvosunk kiállítja a leletet :-) a tesztet megússzák a gyerekek.” A portál ebből arra következtet, hogy a szövetségnél ipari szinten hamisíthatták a negatív PCR-tesztről szóló igazolásokat.

Frissítés2:

A Semmelweis Egyetem is közleményt adott ki az üggyel összefüggésben, ebben azt írják, hogy az egyetem rektora azonnali hatósági eljárást kezdeményezett és belső vizsgálatot indított, miután egy intézményi rutinellenőrzés alkalmával kiderült, hogy: az egyetem nevében, több esetben úgy állítottak ki negatív PCR-leletet a Magyar Tenisz Szövetség tagjai számára, hogy az adott mintákat az intézmény laborja nem vizsgálta.

Mint leszögezik, „a belső eljárás lezárását követően az egyetem a leleteken is szereplő – időközben szakvizsgát tett – orvos munkavégzését felfüggesztette, valamint a Magyar Tenisz Szövetség keretorvosi tevékenységére vonatkozó, ún. „további jogviszony létesítése és fenntartása tárgyában” kiadott engedélyét 2022. február 1-jén visszavonta, így az orvos a továbbiakban nem láthatja el ezeket a feladatait sem.”