HIRDETÉS
Műanyagpalackokat és más újrahasznosítható tárgyakat gyűjt egy férfi csónakjába a Baralu folyó szeméttel teli vízéből az északkelet-indiai Guvahátiban 2019. november 11-én. Kutatások szerint a műanyag közel 90 százaléka tíz ázsiai és afrikai folyóból kerül a tengerekbe (Fotó: MTI/EPA)

A vízfelszínt tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánokban úszó műanyag problémájára

A tanulmány fontos üzenete, hogy nem folytathatjuk az óceánok szennyezését abban reménykedve, hogy a technológia feltakarítja azt – mondta Jesse F. Abrams, az Exeteri Egyetem kutatója.
Tűzoltók küzdenek a lángokkal, miután hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot 2020. augusztus 4-én. (Fotó: Reuters/Mohamed Azakir)

A libanoni lökéshullám az atombombát idézte

A bejrúti raktárban felrobbant 2750 tonna ammónium-nitrát okozta hangrobbanás romba döntötte a teljes belvárost.
Kvantumszámítógép processzor (Fotó: Pete Linforth/Pixabay)

Szerintük feltörhetetlen internetet fejleszt az amerikai kormány

A himlő sokkal régebb óta velünk van, mint azt hinnénk. Gépi tanulás segít a mesterséges fehérjék megalkotásában. Kvantummechanikai jelenségeket használó számítástechnikai megoldásokra épülő internetes hálózat fogott az amerikai kormány. E heti tudományos lapszemle.
A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Sosem szabadulunk meg a koronavírustól a járványt előrejelző professzor szerint

Ha nincs tartós immunitás, rendszeresen kell újraoltani az embereket – nyilatkozta Michael Osterholm epidemiológus.
A járvány alatt is volt munkájuk a fodrászoknak (Fotó: Pixabay)

Mi jöhet még? Erőteljes hajhullást is okozhat a koronavírus

Különösen azokat fenyegeti ez a kellemetlen tünet, akik súlyos fertőzésen estek át.
A takarítási munkálatok során összegyűjtött, elüszkösökött tárgyak egyikét nézi egy munkás a tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház előtt 2019. július 24-én. A 850 éves gótikus épületben április 15-én kitört tűzvészben leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. A tetőszerkezetben és a torony borításában levő ólom a tűzvészben megolvadt, a levegőben szálló ólompor miatt a székesegyház előtti teret lezárták (Fotó: MTI/EPA/Pool/Rafael Yaghobzadeh)

Minden harmadik gyerek vérében több az ólom a kelleténél

Sokkolónak nevezték az eredményeket az UNICEF égisze alatt készített tanulmány szerzői. A mérgezés már az ókor óta komoly problémákat okoz és Európában még ma is akad olyan régió, ahol szennyezett fűszerek jelenlétére bukkantak.
Lángoló erdő Szibériában, 2020. július 17-én (Fotó: Julia Petrenko/Greenpeace)

Több, mint százezer négyzetkilométeren ég az erdő Szibériában, miközben hőmérsékleti rekordok dőltek meg

A tüzek három fő módon keletkeztek: villámcsapások által, turisták nem megfelelően eloltott tábortüzeinek következtében, vagy akár tavalyról megmaradt, a tőzegben a hó alatt túlélő tüzek is új erőre kaphattak tavasszal.
Laborvizsgálat a kaliforniai Berkely egyetem bioenergetikai intézetében (Fotó: Science in HD/Unsplash)

A vér vasmennyisége fontos szerepet játszik abban, hogy meddig élünk

Egy egyszerű módszerrel évi akár 2 milliárd tonna szén-dioxidot is meg lehetne kötni. Újra felállítják Atlasz gigantikus szobrát a szicíliai Agrigentóban. A vas anyagcsere különösen fontos szerepet játszik abban, hogy ki meddig él. E heti tudományos lapszemle.
Jegesmedve (Fotó: Pixabay)

A jegesmedvék vesztét okozhatja a klímaváltozás a század végére

A kutatók szerint ha az emberiségnek sikerülne is 2,4 Celsius-fokban maximalizálnia a globális felmelegedést, azzal is valószínűleg csupán késleltetni tudná az állatok kihalását.
A pénzben gyakran megmártózó Dagobert bácsi a Walt Disney stúdió Kacsamesék c. rajzfilmsorozatának egyik főszereplője

Vajon van az a pénz, ami már nem boldogít?

Hogyan változtatta meg az étkezést az 1066-os normann hódítás? Egy új érzékelőrendszer észleli, ha fertőzés veszélyezteti a gabonát. A pénz és a boldogság viszonyáról készített felmérést két pszichológus. E heti tudományos lapszemle.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Legolvasottabb