HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Vészleszállás...

Vészleszállást kellett végrehajtania egy Szojuz űrhajónak

HIRDETÉS

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó missziót gyorsítórakéta hiba miatt a fellövés közben kellett megszakítani. Az űrhajósok biztonságban földet értek.

HIRDETÉS

A még a Szovjetunió idején kifejlesztett, nemrég modernizált Szojuz MS-10-es űrhajó két asztronautát, az orosz Alekszej Ovcsinint és az első útjára készülő amerikai Nick Hague-et vitt volna fel az ISS-re.

Az amerikai űrügynökség, a NASA gyors tájékoztatása szerint a fellövés után, útban a földkörüli pályára állás közben valami „gikszert” észleltek a gyorsítóhajtóműben. Ezért megszakították a missziót. A problémát magyar idő szerint csütörtök 10 óra 40 perckor észlelték a kazahsztáni Bajkonur űrközpontban, ahonnan a Szojuzt kilőtték.

A misszió az 57. ISS-küldetés lett volna. Az orosz állami TV és a NASA szerint az űrkapszula leereszkedő módban – azaz picit meredekebb pályán, mint egy klasszikus leszállás esetében – sikeresen földet ért Kazahsztánban, Zsezkazgan közelében. A mentőegységek útban vannak, és a tájékoztatás szerint 12:30-ra érnek a landolási ponthoz.

Aki szeretné megnézni pontosan mi történt, itt a NASA közvetítésére kattintva megteheti:

HIRDETÉS

NASA Live: Official Stream of NASA TV

Direct from America’s space program to YouTube, watch NASA TV live streaming here to get the latest from our exploration of the universe and learn how we discover our home planet. NASA TV airs a variety of regularly scheduled, pre-recorded educational and public relations programming 24 hours a day on its various channels.

Nemrég ugyancsak egy, az űrállomáshoz csatlakozott orosz Szojuz okozott galibát. Az űrhajó földre vissza nem térő egységén egy két milliméteres lyukon szivárgott az oxigén, ami kisebb riadalmat keltett. Végül orosz űrhajósok speciális ragasztóval betapasztották az apró léket. Egy ideig csak találgatták, hogyan kerülhetett a furat a hajótestre, egyesek szabotázst kiáltottak.

Aztán az orosz RIA Novosti hírügynökség az űrhajót gyártó Energia nevű cégen belüli forrásra hivatkozva kiderítette, a lyukat tévedésből fúrta oda egy munkás, akit állítólag be is azonosítottak. Mivel megijedt, félt bevallani a dolgot, és inkább „észrevétlenül” beragasztotta. Szerencséjére, a ragasztó kibírt egy kilövést és még két hónapot az űrben, ám mivel beszáradt, összezsugorodott, a légnyomás végül kilökte.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,477lájkolóTetszik
2,297követőKövetés
16,223feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Cseh László sokadik virágzása 200 vegyesen

Az eddigi legsikeresebb délelőttjén van túl a magyar úszóválogatott, hiszen majdnem minden medencébe ugró sportolónk továbbjutott.

Civiliáda