HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Lengyelország...

Lengyelországban is tároltak nukleáris fegyvereket a szovjetek?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Szovjetunió összeomlása és a hidegháború vége óta élénk vita tárgyát képezi, hogy vajon Moszkva tárolt-e nukleáris fegyvereket a Varsói Szerződés kelet-európai tagállamaiban, így Kelet-Németországban, az egykori Csehszlovákiában, Bulgáriában, Lengyelországban vagy épp Magyarországon. Egy friss tanulmány szerint úgy néz ki, Lengyelországban – noha a szovjetek ezt tagadták – elég nagy a valószínűsége, hogy igen.

A Live Science tudományos hírportál beszámolója szerint a Szczecini Egyetem Régészeti Intézetének docense, Grzegorz Kiarszys friss kutatásában három olyan titkos katonai létesítményt mutat be, amelyekben fél és 500 kilotonna közötti hatóerejű taktikai robbanófejeket tárolhattak az 1960-as évek legvégétől. Mint a kutató írja, a Podborsko, a Brzeznica Kolonia és a Templewo melletti bunkereket szovjet tervek alapján, lengyel állami finanszírozásban építették, és 1969 decemberére készültek el. A létesítményeket a megszálló szovjet hadsereg működtette – oda még a lengyelek sem léphettek be, és az úgynevezett „északi-front” részeként egy esetleges észak-NSZK és Dánia elleni csapásmérésben játszottak volna szerepet.

Kiarszys szerint a létesítményekre a korabeli szovjet dokumentumok kommunikációs állomásokként hivatkoztak, ugyanakkor mindent megtettek azért, hogy ne szerepeljenek a hivatalos feljegyzésekben, a térképekről is „leradírozták” az építményeket. Mivel nem sok nyom maradt utánuk, az objektumok belső szerkezetét, felépítését titkosítás alól feloldott korabeli CIA-műholdképek és modern távérzékeléses technológiával készült felvételek alapján rekonstruálta a kutató.

Az elemzések szerint a három létesítmény szerkezetleg hasonlított egymásra, már csak ezért is feltételezhető, hogy egységes terv alapján készültek. Azonos számú felszíni épületet figyeltek meg: erődített állások, árokrendszer, gépjármű bunkerek, ellenőrző- és megfigyelőpontok, valamint őrállások csipkézték a területet. Úgy tűnik, a bázisoknak három zónájuk lehetett, a robbanófejeket pedig illetéktelenek elől teljesen elzárt, erre kialakított speciális bunkerekben tárolták. Az elemzések azt is feltárták, hogy a titkos objektumokhoz laktanya, kantin, lakóövezet, fürdő és más, a mindennapi élethez nélkülözhetetlen létesítmény is tarozott. Kiarszys részletes térképein még az újonc katonák gyakorlótereit, illetve a tisztek és tiszthelyettesek és családtagjaik lakóhelyeit is beazonosította.

A kutatásban atomfizikusok is részt vettek, akik a felszíni sugárzást mérve azt keresték, kimutatható-e, illetve maradt-e bármiféle nyoma a nukleáris töltetek jelenlétének. Radioaktivitásra utaló jelet, szennyezést azonban nem találtak. A tanulmány szerzője szerint ennek egyik magyarázata az lehet: a szovjetek komoly biztonsági intézkedések mellett tárolták a tölteteket, egyúttal figyeltek arra is, hogy ne maradjon nyoma semminek. „De persze az is lehetséges, hogy tárolásra készített silókat végül sose használták a rendeltetési céljukra, így azokban sose volt nukleáris robbanófej” – összegezte Kiarszys.

Gyengülőben a világ stratégiai stabilitása | Magyar Hang

Ázsia tovább erősödött, folytatódott Európa gyengülése, Amerikát pedig a belső hatalmi harcok kötik le.

Az egykori szovjet katonai létesítményeket közben kikezdte az idő, amit az elhanyagoltság és a szándékos rongálás csak tetéz, így egyre nehezebb rekonstruálni az állapotokat, a lengyel szakember szerint azonban fontos lenne megőrizni, védeni, és bemutatni az utókornak a hidegháború ilyen és ehhez hasonló emlékeit.

HIRDETÉS

A teljes, húsz oldalas tanulmány egyébként az Antiquity brit szaklap februári számában jelenik meg, de ide kattintva online is elérhető, letölthető, míg a CIA korabeli műholdas fotóiból és a modern felvételekből készült képelemzést itt tudják elérni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,558lájkolóTetszik
3,765követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek