HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Vajon keveseb...

Vajon kevesebbet iszunk, ha emlékszünk, részegen mit műveltünk?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

E heti tudományos lapszemlénk a nemzetközi sajtó friss tudományos-technikai újdonságokat, érdekességeket bemutató, feldolgozó cikkeiből. Tanulható-e a gyorsolvasás? Kézzel fogható bizonyítékot találtak a híres Rosette-i kövön megörökített lázadásra. Mire költi a megnövekedett költségvetését az Európai Űrügynökség? A ketamin segíthet az alkoholizmus leküzdésében.

HIRDETÉS

A teljes cikkeket az adott sajtótermék nevére kattintva tudják olvasni eredeti nyelven!

Live Science

Vajon elsajátíthatják-e az emberek a gyorsolvasás képességét? – teszi fel a témával foglalkozó cikkében a kérdést a tudományos szakportál. Se szeri, se száma ugyanis manapság azoknak a hirdetéseknek, mobil alkalmazásoknak, amelyek azt ígérik, látványosan felgyorsítják olvasási sebességünket. A Dél-Floridai Egyetem megismeréstudománnyal foglalkozó kutatója, Elizabeth Schotter szerint jelenleg nem lehetséges, hogy egy személynél a percenkénti – egyébként már igen gyors tempónak számító – 200- 300 elolvasott szó számát több ezerre tornázzák fel.

HIRDETÉS

A szemnek ugyanis fókuszálnia kell, hogy értelmezni tudjon, főleg szövegeket a maguk komplexitásában. Így a gyorsaság azzal járhat, hogy nem tudjuk összefüggéseiben, mélységeiben magunkévá tenni az olvasott mondandót. Fejleszteni persze lehet, és vannak olyanok, akik képesek a gyorsabb olvasásra, de ez egyénfüggő. Mindenesetre, ha minél többet és gyakrabban olvasunk és fejlesztjük a szókincsünk, akkor az olvasási sebességünk is felgyorsulhat, de messze nem olyan mértékben, mint azt el szeretnék velünk hitetni.

Science News

A Hawaii Egyetem tudósai a Nílus-deltában Thmuis (Tell el-Timai) városa környékén végeztek feltárásokat, ennek során az oroszországi Tyumenyi Egyetem régészeivel együtt bukkantak egy harc közben elhunyt katona csontvázára, aki valószínűleg a Rosette-i kövön is olvasható lázadásban veszíthette életét.

A Napóleon 1799-es hadjáratán felfedezett, a hieroglifák megfejtése szempontjából kulcsfontosságú leleten háromféleképpen – hieroglif, egyiptomi démotikus írással és ógörög nyelven – írták le a Kr. e. 196-ra keltezett papi gyűlés határozatait, amelyet V. Ptolemaiosz tiszteletére hoztak, amiért sikerült megfékeznie a felső-egyiptomi lázadásokat.

Az egyiptomi lakosságnak a hellenisztikus dinasztia ellen szőtt felkelése Kr. e. 206 és 186 között zajlott, a harcok egyik epicentruma pedig a Nílus-deltában fekvő Thmuis volt. A feltárt katona testét nem temették el, a régészek „úgy találtak rá”, ahogy a „csatatéren” összeesett: csontjain gyógyult és „friss” töréseket, sérüléseket is megfigyeltek, a csontváz mellett nyílvesszőt és egy hajítógépből kilőtt baseball-labda nagyságú kőgolyót találtak. A lelet feletti talajrétegben Kr. e. 180–170-re, míg az alatta lévőben Kr. e. 205-re keltezett érmére bukkantak a tudósok. Egyelőre nem tudni, hogy az illető a görögök vagy az egyiptomiak oldalán harcolt.

Science

HIRDETÉS

Jelentős, 20 százalékkal több anyagi forrást kap a következő három évre az Európai Űrügynökség, az ESA. A Magyarországot is tagjai között tudó testület így 2022-ig 12,5 milliárd euróból gazdálkodhat. E nagyobb büdzséből a meglévő programok mellett az ESA a NASA-val közösen indít az Uránuszra és a Neptunuszra expedíciót, illetve közreműködnek marsi kőzetek Földre szállításában. A klímaváltozást is figyelemmel kísérnék, tervezik egy szén-dioxid-szintet mérő műholdflotta űrbe juttatását, valamint újrahasználható űrjármű fejlesztésén dolgoznak, továbbá beszállnának a nemzetközi összefogással létesítendő Hold-bázis kialakításába.

The Guardian

Érdekes felfedezést tettek brit kutatók: a fájdalomcsillapítóként (és rekreációs drogként) is használt érzéstelenítőszer, a ketamin segíthet a súlyos alkoholizmus leküzdésében. A kulcs az emlékezőtehetség; a nagyon részeg emberek ugyanis sokszor nem emlékeznek arra, hogyan viselkednek roppant ittasan, ám a ketamin pont ebben segít, visszaadja ezt, így mindenki átélheti milyen vállalhatatlan dolgokat tett matt részeg állapotban. És a „bűntudat” hatásosnak tűnik.

A kilenc hónapig tartó kísérletben három csoportban, 90 olyan alany vett részt, akik nagyjából heti minimum 17 liter, azaz legalább 34 korsó sört fogyasztanak átlagosan. A ketamin alkalmazásával mindenki csökkentette az elfogyasztott mennyiséget, a legtöbbet ivók a leginkább. A kutatás vezetője, a College London pszichológusa, Ravi Das szerint meglepte őket, hogy milyen hatékony volt a kezelés. A szakemberek ezért további kísérleteket terveznek.

Az összeállítást készítette: Balogh Roland

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/49. számában jelent meg december 6-án!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/49. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,792lájkolóTetszik
2,969követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mentő vitte el Ferihegyről egy Kínából érkező gép pilótáját

A Shanghai Airlines első tisztjét leszállás után azonnal ellátták. A Budapest Airport közölte: koronavírus gyanúja nem merült fel, de a gépet fertőtleníteni kellett.