Orbán Viktorral, Áder Jánossal és Novák Katalinal nyílt meg a felújított Operaház

Orbán Viktorral, Áder Jánossal és Novák Katalinal nyílt meg a felújított Operaház

Orbán Viktor az Operaház megnyitóján (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ünnepi gálaműsorral nyílt meg újra szombat este a Magyar Állami Operaház átfogó felújításon átesett, Andrássy úti főépülete Áder János jelenlegi és Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében – írta az MTI. Ugyan az állami hírügynökség nem emelte ki, de Varga Judit igazságügyi miniszter is ott volt az eseményen.

– Manapság, amikor sorra emelkednek, újulnak, szépülnek kulturális intézményeink, érdemes felidéznünk, miben is hiszünk, amikor a művészeteknek méltó otthont építünk vagy újítunk fel – hangsúlyozta megnyitó beszédében Áder János. Mint hozzátette, az utóbbi évek számtalan kulturális beruházására azért volt szükség, „mert mindez felemelő, mert léleknemesítő, mert léptéket ad az embernek; értéket őriz, élményt kínál, igényességre és hagyománytiszteletre tanít”.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója többek közt arról beszélt, az Operaház nem egyszerűen műemlék, hanem színház is. A főigazgató köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnök „huzamos bizalmáért”, valamint a finanszírozó kormányzatnak, a beruházó Városliget Zrt-nek, a tervező Zoboki Építészirodának és a kivitelezőknek, Baán László miniszteri biztosnak, Kisvámosi Tamás főépítésvezetőnek, de megköszönte a nézők hűségét, valamint az operaházi kollégák kitartását és türelmét is.

Az átfogó rekonstrukció után megújult Operaház ötnapos fesztivállal nyílik meg. A szombati nyitógálát megelőzően már pénteken és szombaton is tartottak diákpremiereket, majd vasárnap Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának ősváltozatával, hétfőn MacMillan Mayerling című balettjével várják a közönséget, március 15-től pedig látogatói túrákon is megismerkedhetnek az érdeklődők a felújított Ybl-palotával.