HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Közösen lépne...

Közösen lépne fel az ellenzék a macedón ex-miniszterelnök ügyében

HIRDETÉS

Közös fellépést terveznek az ellenzéki pártok a Gruevszki-ügyben, a 24.hu információi szerint. De nem csak belpolitikai, hanem külpolitikai szinten is gondja lehet a Fidesznek a volt macedón miniszterelnöknek adott menedékjog miatt. Az EP szociáldemokrata frakciója, az ügyhöz kapcsolódó módosító indítványokat nyújtott be a macedón országjelentéshez. Emellett egy felmérés szerint az is kiderült pénteken, hogy a magyarok többsége is elutasítja a kormány lépését.

HIRDETÉS

Egyeztetést tartott az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Jobbik, és a Momentum – írta meg a 24.hu. A portál úgy tudja, hogy a pártok létrehoznak egy összellenzéki vizsgálóbizottságot, és ki akarják kényszeríteni, egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is. Valamint közös nyilatkozatot terveznek kiadni és egy parlamenti határozati javaslatot is be akarnak adni.

A parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a Mi Hazánk képviselői is támogatják, ezt Dúró Dóra jelentette be a Facebook-oldalán. Annak ellenére, hogy korábban az azonnali.hu kérdésére Toroczkai László pártelnök még azt mondta, hogy ez nem egy fontos ügy, sőt még párhuzamot is vont a 2006 és 2010 közötti politikailag motivált ügyek és a korrupcióért elítélt macedón politikus között.

Az EP-ben is megizzasztanák a Fideszt

Jövő héten a macedón jogállamiságot bemutató jelentésről szavaznak az Európai Parlamentben. Ebben számos pozitív megállapítást tettek Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással és a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban. Ezt korábban, még bizottsági szinten a Fidesz is támogatta, eközben pont a jogállami normáknak állítólag nem megfelelő eljárásra hivatkozva nyújtottak menedéket Gruevszkinek.

Orbán Viktor Gruevszkiről: Tisztességesen bánunk a szövetségessel – Magyar Hang

Van rutinunk, hogy kell egy ilyen ügyet kezelni – mondta Orbán Viktor a volt macedón miniszterelnök ügyéről a Kossuth rádióban.

A jelentéshez a szociáldemokrata frakció két módosító indítványt nyújtott be. Az elsőben támogatásukról biztosították a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseikben, a Gruevszki ügyében folytatott eljárást pedig függetlennek és átláthatónak minősítik. A Népszava szerint egyébként ugyanezen a véleményen van az amerikai külügyminisztérium is. A másik indítványban pedig felszólítják a magyar kormányt, hogy közölje azokat az információkat, amik alapján megadták a menedékjogot.

A módosító indítványokról a szociáldemokraták az Európai Néppárt vezetésével is egyeztettek, és nem kizárt, hogy a Fidesz, a Sargentini-jelentés elfogadása után újra látványosan szembekerül az európai pártcsaládjával.

Az emberek sem örülnek

A Gruevszki-ügyben a 24.hu készített egy reprezentatív felmérést a 18-60 évesek körében, a Pulzus kutatási applikáció segítségével. A válaszadók 79 százaléka szerint jogtalan volt a menedékjog megadása, és csak 9 százalék szerint jogos.

Arra a kérdésre, hogy milyen érzéseket váltott ki az eset, a legtöbben megdöbbenésről (40 százalék), dühről (39 százalék), illetve csalódottságról (23 százalék) számoltak be.

Vannak akik a magyar kormány lépései mögött Putyin érdekeinek kiszolgálását látják, mivel Gruevszkit az elemzők többségében oroszbarát politikusként jellemzik. Sok válaszadó szerint a menedékjog megadása segíteni fogja a magyar-orosz kapcsolatokat (34 százalék), 26 százalék nem tudta biztosra mondani, 21 százalék szerint nem lesz rá hatással, és csak 17 százalék szerint lesz negatív következménye.

Abban viszont a válaszadók nagy többsége (84 százalék) egyetértett, hogy az eset negatív visszhangot fog kiváltani az uniós vezetők között és tovább ronthatja a magyar-EU viszonyt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,228lájkolóTetszik
1,986követőKövetés
15,205feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Google is beszállt az amerikai-kínai kereskedelmi háborúba

Az amerikai cég megszakítja az együttműködést a Huawei-jel, amely így elveszti az Android operációs rendszert. A döntés a fogyasztókat is érzékenyen érintheti.