HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Egymásról ma...

„Egymásról marnánk le a húst, ha lenne” – Egész Csenyéte egy szegregátum

HIRDETÉS

Kanyargós úton ereszkedünk le a völgybe, olyan mélyre, hogy még a rádió is elhallgat a kocsiban. Balra széthordott templom romjai, jobbra vízelvezetőbe fagyott pezsgősüveg fogad. Előttünk egy menetrend nélküli buszmegálló, mögöttünk kóbor kutyák. Mindenütt düledező házak, közöttük térdmagasságban áthúzott elektromos vezetékekkel. Víz és gáz egyikbe sincs bevezetve. A boltos az udvaron égeti el a szemetét, füstje szúrós szagú, a szemet is csípi.

HIRDETÉS

A teljes riportot keresse a Magyar Hang 2019. február 15-én megjelent 2019/7. számában!

Csenyétére érkeztünk, amelyről mindezek fényében nehéz elképzelni, hogy – ahogy egész Magyarország – jobban teljesít. Az abaúji településen ugyanis a korábbi évekhez képest csökkent az álláskeresők száma, legalábbis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. A falu 36,81 százalékának nincs munkája, amivel persze Csenyéte még mindig utolsó az országos összehasonlításban, vagyis arányait tekintve itt él a legtöbb munkanélküli.

„Ide kemény rendőr kell, különben meghal valaki” | Magyar Hang

Szétnéztünk a gyöngyösi Durandán, ahol a kacsából, a lapátból és a kerítésből is herbál lesz.

– Miért, hogyan alakult ez így? – kérdezzük Kóté Róberttől, a csenyétei munkanélküliek egyikétől.

– Talán azért van ez, mert itt munkalehetőség csak a tanácsnál van, de alig három hónapra vesznek fel egy évben, többre nem – így mondja, szó szerint, hogy a tanácsnál. Nem csoda, hogy így fogalmaz, hiszen szerinte „ugyanez volt itt mindig”. Belesünk a férfi háta mögé: az udvarban áll egy sárba ragadt, darabokra szedett Trabant és egy pokrócokkal letakart kerti vécé. Nem nehéz elhinni, hogy tényleg „ugyanez volt itt mindig”.

HIRDETÉS
Csenyétei életkép szétszedett Trabanttal (Fotó: Farkas Norbert)
Csenyétei életkép szétszedett Trabanttal (Fotó: Farkas Norbert)

A fa Csenyétén központi téma. Többen is nyíltan vállalták, hogy a közeli erdőbe járnak lopni, mert a szociális tűzifa nem elég egész télre, a 22 ezres járadékból, magyarul a segélyből, meg egyszerűen nem telik rá.

– Egyre rosszabb lesz itt. Úgy van, mint máshol. Ha van pénz, van minden, ha nincs pénz, nincs semmi. De annyira, hogy itt egymásról marnánk le a húst, ha lenne. De hát, mondom, nincs – mondja Judit.

„Mindenki benne volt a ház széthordásában! Vitte a fát az egész sor” | Magyar Hang

Csak három kisvaszari ül a vádlottak padján, pedig egy egész utca hordta szét a házat.

Lakatos Endre épp a Csenyéte közepén húzódó nádast nézi, szerinte gyárat kéne építeni oda, mert a 22 ezer semmire nem elég. Endréék épp tegnap kapták kézhez.
– És meddig tart ki a pénz?
– Hát tegnapig.
– Mit tudnak tenni ilyenkor?
– Kölcsönkérünk. Persze kamatra.
– Mekkora a kamat?
– Száz százalék. Tízezerre húszat kell megadni egy hónapon belül.
– És ez így megy minden hónapban?
– Sajnos igen. Ilyen az élet Csenyétén.

A teljes riportért keresse a 2019. február 15-én megjelent Magyar Hangot!

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,183lájkolóTetszik
2,689követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

EU-csúcs: egyelőre csúszik a balkáni bővítés

A brüsszeli EU-csúcs első napján döntöttek a tagállamok arról, hogy jóváhagyják a módosított brexit-szerződést. Vita volt a költségvetésről és elítélték Törökországot. A magyar álláspont nem ismert.

Tud lenni