HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Óriási különb...

Óriási különbségek két, egyidejű Závecz-mérésben

HIRDETÉS

A már nyilvánosan is megjelent közvélemény-kutatásában 12, illetve 11 százalékra mérte az MSZP és a DK támogatottságát Závecz Tibor kutatóintézete, míg a kifejezetten az LMP számára készített felmérésében ugyanez a két párt már csak 8, illetve 7 százalékos támogatottsággal szerepel. A különbség másfélszeres. Závecz Tibor a Magyar Hangnak azt mondta, hogy ő semmilyen kutatást nem hozott nyilvánosságra, azt csak a megrendelők szivárogtatják ki. Ráadásul ez még belefér a hibahatárba.

HIRDETÉS

Egészen elképesztő különbségek vannak a Závecz Tibor által vezetett Závecz Research két reprezentatív közvélemény-kutatásában, amely az európai parlamenti választásokon induló pártok esélyeit is felmérte. Pedig szinte napra pontosan ugyanabban az időszakban készültek (április 15 és 25, illetve április 16 és 26 között), és ugyanúgy 1000 fő telefonos megkérdezésével. Az elsőt a HVG.hu ismertette csütörtökön – nem lehet tudni, hogy kinek a megrendelésére készült – a második adatsort pedig az LMP kapta meg, de a Magyar Hang is megszerezte.

Látszik, hogy a legnagyobb különbség a baloldali pártoknál, illetve a Mi Hazánknál van, de azért szembetűnő az LMP helyzete is. A nyilvánosságra hozott számok szerint ugyanis az ötszázalékos küszöb alatt vannak, míg a kifejezetten nekik szánt mérés szerint már bejutnának az EP-be.

A Magyar Hang megkeresésére Závecz Tibor leszögezte, hogy ők nem hoztak nyilvánosságra semmilyen eredményt, annyi történik ilyenkor, hogy a kutatás megrendelője kiszivárogtatja azt a sajtónak. Vagyis a HVG-n megjelent adatsort nem ő adta ki.

Hangsúlyozta azt is, hogy ezek nem a hagyományos, steril pártpreferencia vizsgálatok voltak, hanem volt valamilyen más témájuk. Vagyis a kutatók feltettek 15-20 kérdést, és csak a végén kérdeztek rá arra, hogy az adott illető egyébként melyik pártot támogatná az európai parlamenti választáson. Ráadásul – mint mondta – ebben a tartományban 2,5 százalékos a hibahatár, vagyis bőven beleférnek ezek a különbségek.

HIRDETÉS

Arra a kérdésünkre, hogy az ilyen felmérések befolyásolhatják a bizonytalan szavazókat, akik mondjuk a legesélyesebb ellenzéki pártra szeretnének szavazni, Závecz Tibor azt mondta, hogy megnézné például azt a DK szimpatizánst, aki ilyenek miatt másra húzza be a ikszet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,303lájkolóTetszik
2,716követőKövetés
17,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek