Be lehet venni Pécset egy csavargóllal?

Be lehet venni Pécset egy csavargóllal?

A Fidelitas az ellenzéki összefogást lejáratni igyekvő plakátja Pécsen (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váradi? Várnai? Na, őrá! – vágja rá a választ határozottan Éva, amikor arról kérdezzük, melyik polgármester-jelöltre szavaz a vasárnapi önkormányzati választáson. Pécsett, a Barbakán térnél járunk, miután megcsodáltuk a közelben a Fidelitas hatalmas oszlopplakátját, amelyen hazudozónak és erdőégetőnek titulálják politikai ellenfeleiket. Miután jelezzük, hogy bizonyára Vári Attilára, a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület polgármesterjelöltjére gondolt, a nyugdíjas hölgy elismeri: nem igazán ismeri a politikust, de ha a Fidesz indítja, csak jó vezető lehet. Éva a mostani polgármesterrel, a fideszes Páva Zsolttal is elégedett: szerinte neki köszönhető, hogy a városból eltűntek a migránsok. – Én csak azt látom, hogy Pécs épül és szépül, ez nem lehet véletlen – így az asszony, aki nem érti, miért cserélte most le a Fidesz Pávát „erre a másikra”.

A baranyai megyeszékhelyen egyáltalán nem nehéz ellenvéleményt találni. A Janus Pannonius utcán találkozunk Sándorral, aki szerint egyenesen katasztrófa ez a város. A férfi úgy látja, a Mártírok útja az ő életében már nem is lesz kész, de a legfelháborítóbb mégiscsak az, hogy a városon keresztül vezető 6-os utat állandóan csak javítják, ami miatt kész tortúra eljutni az édesanyjához. – Mindenki tudja itt, hogy Pécset nem Páva irányítja, őt két éve, a 7,5 milliárdos hiány felhalmozása után gyámság alá vonták. Azóta Bánki Erik és Csizi Péter itt a főnök – meséli a férfi, szerinte Pávának rengeteg „baklövése” volt még, ilyen többek között a Volvo-ügy is (a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Tüke Busz Zrt. alaposan túlárazott, használt Volvo buszokat vásárolt – a szerk). Ezért Sándor az ellenzéki pártok jelöltjére, Péterffy Attilára fog most szavazni, akinek győzelmében teljesen bizonyos.

Elveszti-e Pécset a Fidesz? | Magyar Hang

A férfi optimizmusa korántsem túlzó: öt évvel ezelőtt Páva Zsolt mindössze 39,38 százalékkal nyert, a múlt évi országgyűlési választáson pedig a baloldali pártok által támogatott Mellár Tamás úgy is le tudta győzni a Fidesz jelöltjét, hogy a Jobbik, az LMP és a Momentum saját jelöltet indított. Sőt, a májusi EP-választáson a Fidesz az országos átlaga alatt szerepelt, míg ott 52,56 százalékot produkált, addig Pécsett majdnem 10 százalékponttal kevesebbel kellett beérniük. Ráadásul Péterffy Attila mögött most felsorakoztak az ellenzéki pártok, ami tovább növeli a politikus esélyeit.

– Pécs mindig is megosztott volt, nagyjából fele-fele arányban – mondja Bretter Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének oktatója. A politológus szerint a városban mindig is volt egy erősebb baloldali választói közönség, ami a Fidesz ellen hatott. Legalább ilyen fontos tényező a polgármester egyénisége. Így a néhai Toller Lászlónak, a város egykori első emberének karizmája, Pécs iránti kíméletlen elkötelezettsége miatt sikerült kihasítania nagyobb szeletet a választói tortából. Páva Zsoltnak sosem volt ilyen képessége, az ő sikerét a Fidesz országos eredményei hozták magukkal.

Ismert helyi zenész segíti a képviselői kampányt Pécsett | Magyar Hang

Azonban Pécsett most összetettebb a helyzet. – A tét óriási. Tiborcz István és Mészáros Lőrinc helyi kötöttségei miatt ide most egy megbízható ember kellett – mondja a szakember, aki szerint Orbán Viktor a pécsi Fideszt megosztottnak és gyengének, a jelenlegi vezetést pedig egyenesen harmatgyengének találta. – Páva nagyon ügyefogyott módon megpróbálta belopni magát a vezetőség szívébe, megtett egy-két dolgot, hogy jól feküdjön a vezérnél – emlékeztet Bretter a pécsi vízháborúra, valamint arra, hogy a fideszes polgármester maga is beállt a civilek elleni anti-Soros-kampányba. Mégsem sikerült visszaférkőznie Orbán Viktor kegyeibe. Így bár Páva kísérletet tett az indulásra, a pártban leszavazták, és központi nyomásra Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok magyar vízilabdázó polgármesteri jelölése mellett döntöttek.

A fideszes Vári Attila plakátja Pécsett (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Pécsett a városban járva feltűnő, mennyivel több plakátja van a fideszes jelöltnek, mint az ellenzékinek. Bretter Zoltán szerint jól látszik, mennyire nehéz dolga van a Fidesznek, hiszen itt egy olyan embert kell bevezetniük, aki korábban nem volt felépítve politikusként. – Így most az a feladat, hogy elhitessék róla, hogy ő egy pécsi kötődésű, létező ember – hangsúlyozza a szakértő, aki úgy látja, hogy emiatt a Fidesz-kampány fő eleme inkább egyfajta roadshow, vagyis Vári Attilát megjáratják a városban a szó legszorosabb értelmében. Persze sokat ront a kampány hitelességén, hogy Vári, sportvezetői állása mellett, mint nem pécsi, lakhatási támogatást kapott – s ezt az ellenfél „meg is énekeli”.

„A bevándorlók szétvernék a Lyukót" | Magyar Hang

Ki az esélyesebb, hogy megnyerje a vasárnapi polgármester-választást Pécsett? A politológus szerint Péterffy győzelmét valószínűsíti, hogy a helyiek közül sokan – ha nincsenek is teljesen tisztában azzal, hogy a város felett a mai napig csődgondnok őrködik – arról beszélnek, hogy a két éve felhalmozódott, majd kormányzatilag lenullázott költségvetési hiány mostanra újratermelődött. Vagy éppen arról, milyen fejlesztések maradtak el (a legfájóbb az élményfürdő), de az utak állapota is állandó bosszúságot okoz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg október 4-én!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!